Πώς να Ταιριάξεις το Κούρεμα με το Σχήμα Προσώπου

κούρεμα σχήμα προσώπου

Η δύναμη ενός καλού κουρέματος να μεταμορφώσει την εμφάνιση και την ελκυστικότητα ενός άντρα είναι εξαιρετικά υποτιμημένη. Όλοι έχουμε δει μια περίπτωση όπου κάποιος αποφάσισε να δοκιμάσει ένα διαφορετικό στυλ και, ως αποτέλεσμα, πρακτικά έμοιαζε με έναν νέο, πολύ πιο ελκυστικό άντρα.

Το να βρεις αυτό το κούρεμα που θα σε μεταμορφώσει δεν είναι θέμα τύχης, καθώς δεν υπάρχει ένα και μοναδικό στυλ που να ταιριάζει σε όλους. Το ξέρεις αυτό αν έχεις δει ποτέ ένα κούρεμα που φαινόταν καλό σε κάποιον άλλο τύπο και ζήτησες από τον κουρέα να σου κάνει το ίδιο στυλ, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι πάνω σου έδειχνε απαίσιο. Δεν θα ξεχάσω εγώ που ήθελα να υιοθετήσω mod look με μύτες τύπου Paul Weller πριν 15 χρόνια. Πιο πολύ με κολοκύθα έμοιαζα παρά με mod.

Διαφορετικά χτενίσματα ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικά σχήματα προσώπου. Αυτό που φαίνεται καλό στον Brad Pitt μπορεί να σε κάνει να μοιάζεις με έναν βρεγμένη αγελάδα.

Αλλά πώς μπορείς να καταλάβεις το σχήμα του προσώπου σου και, επομένως, το κούρεμα που το συμπληρώνει καλύτερα;

Είναι ευκολότερο από όσο νομίζεις και για αυτό θα στο κάνουμε ακόμα πιο εύκολο με τον παρακάτω οδηγό ώστε να επιλέξεις το καλύτερο κούρεμα ανάλογα το σχήμα του προσώπου που έχεις.

Τα 6 σχήματα προσώπου στους άντρες

Πάμε να δούμε ξεχωριστά ένα ένα τα έξι σχήματα προσώπου που συναντάμε στους άντρες.

Οβάλ σχήμα προσώπου

Το μήκος του προσώπου είναι μεγαλύτερο από το πλάτος των ζυγωματικών και το μέτωπο είναι φαρδύτερο από τη γραμμή του σαγονιού. Η γωνία του σαγονιού είναι στρογγυλεμένη παρά απότομη. Φαντάσου ένα ανάποδο αυγό.

Τετράγωνο σχήμα προσώπου

Όλες οι μετρήσεις είναι κάπως παρόμοιες σε αναλογία. Η γωνία του σαγονιού είναι μάλλον αιχμηρή παρά στρογγυλεμένη. Αυτό είναι το πιο κλασικά αρρενωπό σχήμα προσώπου.

Ορθογώνιο/Μακρύ σχήμα προσώπου

Το ορθογώνιο σχήμα προσώπου είναι σαν ένας συνδυασμός οβάλ/τετράγωνου σχήματος. Το μήκος του προσώπου σου είναι μακρύ (όπως ένα οβάλ), αλλά το μέτωπο, τα ζυγωματικά και το σαγόνι σας έχουν παρόμοιο μέγεθος (όπως ένα τετράγωνο).

Στρογγυλό σχήμα προσώπου

Εάν τα ζυγωματικά σου και το μήκος του προσώπου σου έχουν παρόμοιες διαστάσεις, τότε πιθανότατα έχεις στρογγυλό πρόσωπο. Η μέτρηση των ζυγωματικών είναι επίσης μεγαλύτερη από τις μετρήσεις του μετώπου και της γραμμής του σαγονιού, οι οποίες είναι περίπου ίδιες. Η γωνία του σαγονιού είναι μαλακή παρά γωνιώδης. 

Διαμαντένιο σχήμα προσώπου

Ένα μακρύ πρόσωπο με φαρδιά ζυγωματικά και μικρό σαγόνι. Το πηγούνι είναι μυτερό. 

Τρίγωνο σχήμα προσώπου

Τα τριγωνικά σχήματα προσώπου μπορεί να έχουν διαφορετικά είδη πηγουνιών, αλλά μοιράζονται τα κοινά χαρακτηριστικά της ευρείας, εξέχουσας γραμμής του σαγονιού (όπως μετράται στις γωνίες/γνάθους του σαγονιού). Η δεύτερη μεγαλύτερη μέτρηση είναι τα ζυγωματικά, ακολουθούμενη από το μέτωπο. 

Ποιο είναι το δικό σου σχήμα προσώπου;

Αυτά είναι λοιπόν τα βασικά σχήματα προσώπου. Πώς μπορείς να καταλάβετε ποιο από αυτά έχεις;

Η εύρεση του σχήματος του προσώπου σου μπορεί να είναι δύσκολη. Πιθανότατα δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το πρόσωπό σου έχει ένα ξεχωριστό σχήμα, οπότε όταν προσπαθείς να το κατηγοριοποιήσεις, θα πρέπει να κάνεις πολλές αμφιταλαντεύσεις: «Υποθέτω ότι είναι στρογγυλό, αλλά αν γείρω το κεφάλι μου έτσι, φαίνεται τετράγωνο. Περίμενε. Τώρα είναι διαμάντι».

Πολλοί άντρες που έρχονται να τον δουν έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν το αρρενωπό σχήμα προσώπου του Brad Pitt. Δείχνουν στον μπαρμπέρη τους μια φωτογραφία του Brad στο τηλέφωνό τους και λένε: «Νομίζω ότι έχω παρόμοιο σχήμα κεφαλιού με τον Pitt. Μπορείς να μου κάνεις το ίδιο κούρεμα με αυτό που έχει αυτός;»

Ξέρουμε ότι είναι λίγο αστείο αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου, οπότε έλα να βρούμε πως μπορείς να καταλάβεις τι σχήμα έχει το πρόσωπο και το κεφάλι σου;

Για αρχή, μπορείς να το μετρήσεις σε τέσσερα βασικά σημεία:

  • Σαγόνι: Μέτρησε οριζόντια από σημείο σε σημείο στις γωνίες/αρθρώσεις του σαγονιού.
  • Ζυγωματικά: Μέτρησε κατά μήκος των ζυγωματικών σου, ξεκινώντας και καταλήγοντας στο πιο μυτερό σημείο κάτω από την εξωτερική γωνία κάθε ματιού.
  • Μέτωπο: Μέτρησε κατά μήκος του προσώπου σου από την κορυφή του τόξου του ενός φρυδιού έως την κορυφή του αντίθετου τόξου.
  • Μήκος προσώπου: Μέτρησε από το κέντρο της γραμμής των μαλλιών σας έως την άκρη του πηγουνιού σας.

Μέτρησε και σημείωσε αυτά τα σημεία με μια μετροταινία και σύγκρινε τις αναλογίες μεταξύ τους και, στη συνέχεια, επέστρεψε στην τελευταία ενότητα για να καταλάβεις ποιο σχήμα προσώπου έχεις.

Αν η μέτρηση του προσώπου σου φαίνεται κουραστική, υπάρχει και ένας πιο απλό τρόπος για να υπολογίσετε το σχήμα του προσώπου σου: σκιαγράφησέ το σε έναν καθρέφτη. 

Πάρε έναν μαρκαδόρο και στάσου μπροστά στον καθρέφτη. Τράβηξε τα μαλλιά σου προς τα πίσω με το ένα χέρι, αν είναι μακριά. Σκιαγράφησε το κεφάλι σου. Φρόντισε να κρατήσεις το κεφάλι όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. 

Κάνε ένα βήμα πίσω και κοίταξέ το. 

Το περίγραμμά δεν πρόκειται να μοιάζει με τέλειο τρίγωνο ή διαμάντι. Κοίταξε, όμως, τα βασικά σημεία, όπως τα ζυγωματικά σους, το σαγόνι και το μέτωπό σου και πώς συνδέονται μεταξύ τους. Αν νομίζεις ότι βλέπεις ένα τρίγωνο, σχεδίασε ένα τρίγωνο μέσα στο περίγραμμά σου για να δείτε αν ταιριάζει. Αν όχι, δοκίμασε ξανά.

Πώς να επιλέξεις το σωστό κούρεμα για το σχήμα του προσώπου σου

Δύο γενικοί κανόνες για το σωστό κούρεμα για το δικό σου σχήμα προσώπου

1. Επίλεξε ένα κούρεμα που θα κάνει το πρόσωπό σου να δείχνει οβάλ. Ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο σχήμα του προσώπου σου, συνιστάται να διαλέξεις ένα χτένισμα που θα κάνει το κεφάλι σου να μοιάζει περισσότερο με οβάλ. Το οβάλ σχήμα προσώπου είναι κατά κάποιο τρόπο το ιδανικό σχήμα κεφαλιού, επειδή είναι συμμετρικό και καλά αναλογικά διαμορφωμένο. Έτσι, για παράδειγμα, αν έχεις ένα πιο στρογγυλό κεφάλι, θα πρέπει να επιλέξεις ένα κούρεμα που θα κάνει το πρόσωπό σου να φαίνεται μακρύτερο για να αποκτήσεις ένα πρόσωπο που μοιάζει περισσότερο με οβάλ. Αν έχεις κεφάλι σε σχήμα τριγώνου, θα θελήσεις ένα κούρεμα που θα σου δίνει περισσότερο πλάτος στο μέτωπο, ώστε να φαίνεται λιγότερο μυτερό και πιο στρογγυλεμένο στην κορυφή.

2. Λάβε υπόψη τα γένια σου. Το μούσι μπορεί επίσης να προσθέσει μήκος ή πλάτος στο πρόσωπό, οπότε πρέπει να το λάβεις υπόψη όταν επιλέγεις ένα χτένισμα. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα μακρύ ορθογώνιο πρόσωπο, ένα κούρεμα με ύψος συν μια μακριά γενειάδα θα κάνει το κεφάλι σου να φαίνεται ακόμα πιο μακρύ.

Έχοντας αυτές τις δύο γενικές συστάσεις κατά νου, ας ερευνήσουμε συγκεκριμένες συστάσεις κουρέματος για διαφορετικά σχήματα προσώπου. 

Κουρέματα για οβάλ πρόσωπο

Οι άντρες με οβάλ σχήμα προσώπου δείχνουν ωραίοι με κάθε τύπο μαλλιών και γενειάδας. Μπορείς να κάνεις μια μεγάλη φράντζα ή να ξυρίσεις τα πλάγια (undercut). Μπορείς, επίσης, να αφήσεις κοντό μούσι, μακρύ μούσι ή μεσαίο μούσι, επειδή οι αναλογίες αυτού του σχήματος κεφαλιού το επιτρέπουν. 

Έτσι, τα κουρέματα για οβάλ πρόσωπο, σου επιτρέπει να πειραματιστείς με διαφορετικά χτενίσματα. 

Ενώ το οβάλ σχήμα προσώπου επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία στυλ, υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλεις να αποφύγεις: Μην επιλέγετε ένα στυλ με αφέλειες ή βαριά φράντζα. Θα κάνουν το οβάλ πρόσωπό σου να φαίνεται πιο στρογγυλό.

Κούρεμα για τετράγωνο πρόσωπο

Οι άντρες με τετράγωνο σχήμα προσώπου θα πρέπει να επιλέγουν κουρέματα με κοντές, στενές πλευρές. Οποιοσδήποτε όγκος στο πλάι θα κάνει το κεφάλι σου να φαίνεται φαρδύτερο. Ένα τυπικό κούρεμα με πλαϊνή χωρίστρα, που κρατιέται σφιχτό στα πλάγια, λειτουργεί εδώ, αν και συνιστάται ιδιαίτερα να επιλέξεις ένα κούρεμα που δίνει κάποιο ύψος στο πρόσωπό σου για να το επιμηκύνει και να του δώσει μια πιο οβάλ εμφάνιση. Τα κουρέματα όπως το λεγόμενο french crop μπορούν να το κάνουν αυτό.

Αν θέλεις να αγκαλιάσεις πραγματικά τις αρρενωπές γωνίες που δίνει στο πρόσωπό σου το τετράγωνο σχήμα, συνιστάται να κάνεις ένα κούρεμα με καρέ.

Κουρέματα για στρογγυλά πρόσωπα

Οι άντρες με στρογγυλά πρόσωπα καλό είναι να επιλέξουν ένα χτένισμα που να δίνει κάποιο μήκος στο πρόσωπό τους. Θέλεις, επίση, να αποφύγεις τον όγκο στα πλάγια, καθώς αυτό απλά κάνει το κεφάλι σου να φαίνεται πιο στρογγυλό. Γι’ αυτό κράτα τα πράγματα «σφιχτά».

Τα french crops, οι φράντζες, τα κομμένα μαλλιά, τα πίσω βουρτσίσματα και τα χτενισμένα μαλλιά θα σου δώσουν ύψος. Και αν κρατάς τα πλαϊνά κοντά, μπορείς επίσης να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση γωνιών στο πρόσωπό σου, δίνοντας μια πιο αρρενωπή εμφάνιση. 

Μην ξεχνάς τα γένια αν έχεις στρογγυλό πρόσωπο. Μια μακρύτερη γενειάδα θα επιμηκύνει το πρόσωπό και θα το κάνει να μοιάζει σαν να έχεις πηγούνι. Να Αποφύγεις τα πολύ κοντά γένια  γιατί, απλά, αναδεικνύουν το γεγονός ότι δεν έχεις πηγούνι.

Κουρέματα για μακρύ πρόσωπο

Με ένα ορθογώνιο πρόσωπο πρέπει να είσαι προσεκτικός με μερικά πράγματα επειδή το πρόσωπο είναι μακρύτερο από το πλάτος του. Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα χτενίσματα και τα στυλ γενειάδας που κάνουν το κεφάλι σου να φαίνεται μακρύτερο και πιο αδύνατο. Θέλεις, δηλαδή, να αποφύγεις το φαινόμενο Beaker.

Για το σκοπό αυτό να αποφεύγεις τα χτενίσματα που αφήνουν πολύ μήκος στην κορυφή, καθώς αυτό επιμηκύνει το κεφάλι σου, καθώς και τα κουρέματα που είναι πολύ κοντά στα πλάγια, γιατί αυτό κάνει το κεφάλι σου να φαίνεται πιο αδύνατο. Βασικά, θέλεις να επιδιώξεις κάτι που δεν είναι πολύ μακρύ στην κορυφή και όχι πολύ κοντό στα πλάγια. Μια κλασική πλαϊνή χωρίστρα λειτουργεί καλά για άντρες με ορθογώνια πρόσωπα, αρκεί να διατηρήσεις το μήκος στα πλάγια μεγαλύτερο. Οι φράντζες θα προσθέσουν λίγο πλάτος στο πρόσωπό σου. 

Αν θέλεις να αφήσεις μούσι, κράτησέ το κοντό. Ένα μακρύ μούσι θα κάνει το πρόσωπό σου να φαίνεται πιο αδύνατο. 

Κουρέματα για διαμαντένιο πρόσωπο

Οι άντρες με πρόσωπο σε σχήμα διαμαντιού έχουν φαρδιά ζυγωματικά, αλλά στενές γραμμές σαγονιού και φρυδιών. Για να κάνεις το πρόσωπό σου να μοιάζει πιο οβάλ, συνιστάται ένα κούρεμα που θα προσθέσει πλάτος στο μέτωπό σου. Ένας άντρας με πρόσωπο σε σχήμα διαμαντιού έχει κατά κάποιο τρόπο ένα μυτερό, στενό κεφάλι στο μέτωπο. Για να το μειώσεις αυτό, προτίμησε ένα κούρεμα που προσθέτει όγκο εκεί, όπως το λεγόμενο fringe cut

Ένα πράγμα που πρέπει να αποφύγεις είναι ένα κούρεμα με κοντές πλευρές. Αυτό απλώς θα τονίσει τη στενότητα του μετώπου σου.

Κουρέματα για τριγωνικό πρόσωπο

Τα τριγωνικά πρόσωπα ξεκινούν με ένα φαρδύ σαγόνι, στενεύουν λίγο στα ζυγωματικά και στη συνέχεια στενεύουν ακόμη περισσότερο στο μέτωπο. Σε αυτήν την περίπτωση, θέλεις να προσθέσεις όγκο και μήκος στα πλάγια για να μειώσεις την μυτερή όψη ενός τριγωνικού προσώπου. Το καρέ μπορεί να το κάνει ακριβώς αυτό. Οι άντρες με πρόσωπα σε σχήμα τριγώνου θα δείχνουν καλά με μακρύτερα, πιο γεμάτα μαλλιά.

Εδώ είναι καλό να αποφείγεις τα γένια. Μια γενειάδα θα κάνει το ήδη φαρδύ σαγόνι σου να φαίνεται πιο φαρδύ και το μέτωπό σου να φαίνεται ακόμα πιο στενό και μυτερό. Αν θέλεις, ντε και καλά, λίγη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, προτίμησε κοντά γένια.  

Για τον προσδιορισμό του σχήματος του προσώπου σου και του καλύτερου κουρέματος γι’ αυτό, μπορείς να ζητήσετε τη συμβουλή του κουρέα/στυλίστα σου (όχι του μπαρμπέρη που κουρεύει γίδια ή του Πακιστανού με τα 7 ευρώ).

Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλοι τους πραγματικά πολύ ικανοί στο να κάνουν αυτόν τον προσδιορισμό. Έτσι, καλύτερα να λάβεις υπόψη τις παραπάνω πληροφορίες πρώτα και ύστερα να πας με ένα συγκεκριμένο πλάνο έτοιμο.