Τα 3 Στοιχεία της Χαρισματικότητας: Παρουσία

χαρισματικότητα παρουσία

Ανεξάρτητα από την κατάσταση της ζωής σου και τους στόχους σου, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επιτυχία είναι το προσωπικό σου χάρισμα, ή αλλιώς η χαρισματικότητά σου.

Η χαρισματικότητα είναι αυτό που σου επιτρέπει να διοικείς μια αίθουσα, να τραβάς τους άλλους κοντά σου και να πείθεις τους ανθρώπους για τις ιδέες σου.

Η χαρισματικότητα είναι αυτό που σου επιτρέπει να διοικείς μια αίθουσα, να τραβάς τους άλλους κοντά σου και να πείθεις τους ανθρώπους για τις ιδέες σου.

Αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του να είσαι το είδος του ηγέτη που κερδίζει αφοσιωμένους οπαδούς, πρόθυμους να φτάσουν μέχρι τα πέρατα της γης γι’ αυτόν.

Οι χαρισματικοί άνδρες γίνονται αντιληπτοί ως συμπαθείς και ισχυροί. μπορεί να φαίνεται σαν μια μυστηριώδης ιδιότητα – κάτι με το οποίο κάποιοι άνδρες γεννιούνται και κάποιοι άλλοι όχι. Αλλά αυτό ευτυχώς ΔΕΝ ισχύει. Δεν χρειάζεται να έχεις πετύχει το γενετικό λαχείο του χαρίσματος προκειμένου να εξελιχθείς σε έναν άνδρα με ισχυρό μαγνητισμό.

Η χαρισματικότητα μπορεί να αναλυθεί σε ένα σύνολο συγκεκριμένων, σε μεγάλο βαθμό μη λεκτικών συμπεριφορών οι οποίες μπορούν να εξασκηθούν και να γίνουν φυσικές.

Η Olivia Fox Cabane, συγγραφέας του βιβλίου The Charisma Myth, κατατάσσει αυτές τις συμπεριφορές σε τρεις κατηγορίες: Παρουσία, Δύναμη και Θερμότητα. Όταν συνδυάζονται επιδέξια, αυτά τα τρία συστατικά παράγουν ισχυρό προσωπικό μαγνητισμό.

Θα αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο σε καθένα από αυτά τα τρία συστατικά της χαρισματικότητας. Κάθε ένα από αυτά θα περιέχει πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του. Αργότερα, θα καλύψουμε τη χαρισματική γλώσσα του σώματος, και, επειδή δεν είναι κάθε «στυλ» χαρισματικότητας κατάλληλο για κάθε κατάσταση, θα συζητήσουμε ποιες συμπεριφορές πρέπει να χρησιμοποιούμε ή να μην τονίζουμε σε διαφορετικές καταστάσεις.

Έτοιμος; Φύγαμε!

Για σήμερα θα ξεκινήσουμε με την παρουσία.

Τι σημαίνει να είσαι χαρισματικός και να έχεις παρουσία

Free stock photo of adult, business, computer

Σου έχει τύχει ποτέ να συζητάς με κάποιον και να καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις την πλήρη προσοχή του; Πώς σε έκανε να νιώσεις; Πιθανώς λίγο ενοχλημένος.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι είναι πλήρως παρόντες και αφοσιωμένοι στα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν. Το να είσαι πλήρως αφοσιωμένος σε μια συζήτηση ήταν μάλλον πάντα μια πρόκληση, καθώς όλοι έχουμε μέσα μας ένα κομμάτι του ναρκισσισμού στην συζήτηση.

Τώρα που τα smartphones έχουν κατακλύσει τη σύγχρονη ζωή, το να είσαι πλήρως παρών είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Οι άνθρωποι σήμερα προσπαθούν (ανεπιτυχώς) να εναλλάσσουν την προσοχή τους μεταξύ δύο κόσμων – του πραγματικού κόσμου που κατοικείται από τους ανθρώπους με τους οποίους είναι φυσικά παρόντες και του κυβερνοκόσμου που τους στέλνει dm στα social μέσω του τηλεφώνου τους.

Πηγαίνεις σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο και είναι βέβαιο ότι θα δεις τραπέζια με ανθρώπους που κοιτάζουν άπραγοι τα smartphones τους και δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου μεταξύ τους. Σκέψου για να γίνεται αυτό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που υποτίθεται είμαστε πιο εξωστρεφής λαός, τι γίνεται σε Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωραία τα λέτε ρε μάγκες, αλλά πώς μπορεί να με βοηθήσει εμένα η όλη τραγική σημερινή κατάσταση; Ακόμα να καταλάβεις;

Τα καλά νέα για όλα αυτά είναι ότι είναι πλέον απίστευτα εύκολο να ξεχωρίσεις από το πλήθος απλά με το να είσαι πλήρως παρών με τους ανθρώπους και να τους δίνεις την πλήρη προσοχή σου.

Όταν σκέφτεσαι την έννοια χαρισματικός, μπορεί να σκέφτεσαι να προσπαθείς να κάνεις τον εαυτό σου να φαίνεται σούπερ φοβερός στους άλλους.

Το παράδοξο, όμως, μυστικό του χαρίσματος είναι ότι δεν έχει να κάνει με το να διατυμπανίζεις τα καλά σου προσόντα, αλλά με το να κάνεις τον άλλον να νιώθει καλά με τον εαυτό του

Η πραγματική χαρισματικότητα κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται σημαντικό. Όταν ολοκληρώνει μια αλληλεπίδραση μαζί σου, αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του από ό,τι πριν.

Επικεντρώνοντας τη νοητική και συναισθηματική σου ενέργεια σε κάποιον, καθώς αλληλεπιδράς μαζί του, είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείς αυτό το αίσθημα σπουδαιότητας.

Οι άνθρωποι θέλουν βασικά την προσοχή – θέλουν να αναγνωρίζονται και να τους εκτιμούν.

Και δεν χρειάζεται να είσαι ούτε καν ένας εξωστρεφής, υπερ-κοινωνικός τύπος για να έχεις και να επιδεικνύεις χαρισματικότητα.

Υπήρξαν πολλά άτομα στην ιστορία που αντιστάθμισαν με επιτυχία τις εσωστρεφείς τους τάσεις με μια χαρισματική έντονη εστίαση και παρουσία: Αντί να είναι η ψυχή του πάρτι, να συζητούν με όλους και να προσφέρουν λίγο από τον εαυτό τους σε πολλούς ανθρώπους, επικεντρώνονται στο να δίνουν όλη τους την προσοχή σε λίγους.

Με τον τρόπο αυτό, κάνουν τους άλλους να αισθάνονται απίστευτα ξεχωριστοί. Η χαρισματικότητα δεν έχει απαραίτητα να κάνει με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα.

Η μετάδοση της παρουσίας είναι μια απλή έννοια, αλλά συχνά είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη.

Δεν μπορείς απλώς να το προσποιηθείς. Οι άνθρωποι είναι εκπληκτικά επιδέξιοι στο να αποκρυπτογραφούν το προσποιητό ενδιαφέρον.

Για να μεταδώσεις πραγματικά την παρουσία, πρέπει να είσαι πραγματικά παρών.

Χρειάζεται σημαντική δύναμη θέλησης για να εστιάσεις όλη σου την προσοχή στο άτομο με το οποίο είσαι μαζί εκείνη τη στιγμή. Αλλά όπως όλα τα πράγματα, με την εξάσκηση, γίνεται σημαντικά ευκολότερο.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ανάπτυξη της χαρισματικής σου  παρουσίας.

Πώς να γίνεις χαρισματικός μέσω της παρουσίας

Three Men Standing While Laughing

Φέρε τον εαυτό σου στο εδώ και τώρα

Η παρουσία ξεκινά από το μυαλό σου.

Αν αισθάνεσαι ότι το μυαλό σου είναι κάπου αλλού ενώ ασχολείσαι με κάποιον, δοκίμασε αυτή τη μικρή άσκηση για να επιστρέψεις στο εδώ και τώρα: Εστίασε στις φυσικές αισθήσεις στο σώμα σου τις οποίες συχνά αγνοείς.

Θα μπορούσε να είναι η αναπνοή σου ή θα μπορούσε να είναι η αίσθηση των ποδιών σου που αγγίζουν το έδαφος. Δεν χρειάζεται να περάσεις πολύ ώρα διαλογιζόμενος πάνω σε αυτές τις αισθήσεις. Μόνο ένα ή δύο δευτερόλεπτα θα σε φέρουν πίσω στη στιγμή που μοιράζεσαι με αυτό το άτομο.

Βεβαιώσου ότι είσαι άνετα σωματικά

Είναι δύσκολο να είσαι πλήρως παρών με κάποιον όταν το μόνο που σκέφτεσαι είναι πόσο άβολα στενό είναι το παντελόνι σου ή πόσο ζέστη κάνει.

Για το σκοπό αυτό, κάνε ό,τι μπορείς για να είσαι όσο το δυνατόν πιο άνετα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να φοράς φόρμα.

Το να είσαι κομψός και να αισθανθείς ελκυστικός, σε κάνει να αισθάνεσαι σημαντικά πιο σίγουρος, και όσο πιο σίγουρος αισθάνεσαι, τόσο πιο χαρισματικός θα φαίνεσαι προς τα έξω.

Σημαίνει όμως να φοράς ρούχα που σου ταιριάζουν. Το να φοράς καλά προσαρμοσμένα ρούχα θα σε κάνει και να δείχνεις και να αισθάνεσαι καλύτερα. Άλλα πράγματα που μπορείς να κάνετε για να αυξήσετε τη σωματική σου άνεση είναι να κοιμάσαι αρκετά, να κόψεις την καφεΐνη (να είσαι ήρεμος αντί νευρικός) και να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη (όταν μπορείς) σε μια πιο ευχάριστη θερμοκρασία.

Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο και βγάλε το εκτός οπτικού πεδίου. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς.

Πρώτον, μειώνει τον πειρασμό να το ελέγχεις ενώ είσαι σε επαφή με κάποιον. Δεύτερον, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο άτομο με το οποίο είσαι μαζί ότι έχει την πλήρη προσοχή σου και δεν την μοιράζεται με το smartphone που είναι τοποθετημένο στο τραπέζι.

Α, btw σταμάτα να τσεκάρεις αν έχεις διαβαστεί το μήνυμά σου την ώρα που μιλάς σε άλλον.

Κοίταξε το άτομο στα μάτια όταν μιλάει

Πιο δύσκολο απ’όσο ακούγεται!

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν υψηλότερα επίπεδα οπτικής επαφής με τους άλλους γίνονται αντιληπτοί ως έχοντες ένα φορτίο επιθυμητών χαρακτηριστικών, όπως ζεστασιά, ειλικρίνεια, ειλικρίνεια, επάρκεια, αυτοπεποίθηση και συναισθηματική σταθερότητα. 

Και όχι μόνο η αυξημένη οπτική επαφή σε κάνει να φαίνεστε πιο ελκυστικοί με σχεδόν κάθε τρόπο σε όσους συναναστρέφεσαι, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα αυτής της αλληλεπίδρασης.

Η οπτική επαφή προσδίδει μια αίσθηση οικειότητας στις ανταλλαγές σου και αφήνει τον αποδέκτη του βλέμματός σου να αισθάνεται πιο θετικά για την αλληλεπίδρασή σου και επίσης πιο συνδεδεμένος μαζί σου.

Κούνα το κεφάλι συγκαταβατικά για να δείξετε ότι ακούς

Εκτός από την οπτική επαφή, ένας εύκολος τρόπος για να μεταδώσεις την παρουσία σου είναι μέσω της γλώσσας του σώματος, και πιο συγκεκριμένα, κουνώντας το κεφάλι σου. 

Αλλά να είσαι συνετός με τα νεύματα του κεφαλιού. Μια υπερβολική αφθονία μπορεί να υποδηλώνει ότι προσπαθείς υπερβολικά να ευχαριστήσεις και να συμφωνήσεις με το άτομο, γεγονός που μειώνει την αντίληψή του για τη δύναμή σου. 

Επίσης, κούνησε το κεφάλι μόνο στις κατάλληλες στιγμές- θα πρέπει να ακούς πραγματικά για να ξέρεις πότε ένα νεύμα έχει νόημα.

Κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις

Ένας εύκολος τρόπος για να δείξεις σε κάποιον ότι είσαι απόλυτα μαζί του είναι να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις αφού μιλήσει.

Μην είσαι νευρικός

Η νευρικότητα σηματοδοτεί στο άλλο άτομο ότι δεν αισθάνεσαι άνετα ή ικανοποιημένος και ότι υπάρχει κάτι άλλο που θα προτιμούσες να κάνεις.

Και απέφυγε να κοιτάς γύρω σου για το τι άλλο συμβαίνει, κάτι που σηματοδοτεί στο άλλο άτομο ότι ψάχνεις να την σκαπουλάρεις. Εξάσκησε την τέχνη της ψυχραιμίας.

Μην σκέφτεσαι πώς θα απαντήσεις όσο το άτομο εξακολουθεί να μιλάει

Όλοι έχουμε την τάση να το κάνουμε αυτό.

Ο εσωτερικός μας ναρκισσιστής της συνομιλίας θέλει να είναι έτοιμος να πηδήξει και να αρχίσει να μιλάει μόλις υπάρξει ένα άνοιγμα. Αλλά αν σκέφτεσαι τι θα πεις, προφανώς δεν ακούς πλήρως αυτό που λέει ο άλλος.

Είναι φυσικό να θέλεις να έχεις μια ιδέα για το τι πρόκειται να πεις πριν το πεις, αλλά δεν πειράζει να δουλέψεις την απάντησή σου καθώς την δίνεις.

Περίμενε δύο δευτερόλεπτα πριν απαντήσεις

Το να διακόπτεις τη στιγμή που ένα άτομο κάνει παύση ή σταματά να μιλάει, του σηματοδοτεί ότι κάνεις το παραπάνω – σκεφτόσουν τι θα έλεγες αντί να τον ακούσεις πλήρως.

Οι μη λεκτικές συμπεριφορές είναι πιο ισχυρές από τις λεκτικές, και είναι ακραία σημαντικό να μπορείς να διαβάζεις με σωστό τρόπο την γλώσσα του σώματος.

Δοκίμασε αυτό το κόλπο για να δείξεις ότι είσαι πραγματικά συντονισμένος:

Όταν κάποιος έχει μιλήσει, δες αν μπορείς να αφήσεις την έκφραση του προσώπου σου να αντιδράσει πρώτη, δείχνοντας ότι απορροφάς αυτά που μόλις είπε και ότι δίνετε στη δήλωσή του την προσοχή που της αξίζει. Μόνο τότε, μετά από περίπου δύο δευτερόλεπτα, απαντάς.

Η ακολουθία έχει ως εξής:

  • Ολοκληρώνει ο άλλος τη φράση του.
  • Το πρόσωπό σου απορροφά.
  • Το πρόσωπό σου αντιδρά.
  • Τότε, και μόνο τότε, απαντάς.