Τα 3 Στοιχεία της Χαρισματικότητας: Δύναμη

χαρισματικότητα δύναμη

Σύμφωνα με την Olivia Fox Cabane, συγγραφέα του βιβλίου The Charisma Myth, η χαρισματικότητα έχει τρία στοιχεία: Παρουσία, Δύναμη και Ζεστασιά.

Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τη φύση της πραγματικής Παρουσίας και για το πώς να αναπτύξεις αυτή τη ζωτική ποιότητα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το δεύτερο στοιχείο: τη Δύναμη.

Ο χαρισματικός άντρας είναι ισχυρό άτομο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου ή ο πρόεδρος μιας πολυεθνικής εταιρείας. Στην πραγματικότητα, μπορείς να βρεις άτομα που μεταδίδουν Δύναμη στα πιο ταπεινά στρώματα της ζωής.

Εξουσία, σύμφωνα με την Olivia Fox, σημαίνει απλώς «να θεωρούμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τον κόσμο γύρω μας, είτε μέσω της επιρροής ή της εξουσίας επί των άλλων, είτε μέσω μεγάλων χρηματικών ποσών, της τεχνογνωσίας, της ευφυΐας, της καθαρής φυσικής δύναμης ή της υψηλής κοινωνικής θέσης».

Δύναμη σημαίνει να μπορούμε να επηρεάζουμε τον κόσμο γύρω μας.

Οι ισχυροί άνθρωποι μπορούν να πετύχουν πράγματα, ή τουλάχιστον δίνουν αυτή την εντύπωση. Τα χαρισματικά άτομα έλκουν τους ανθρώπους στην τροχιά τους σαν μαγνήτης, και η Ισχύς είναι η ουσία αυτής της μαγνητικής δύναμης.

Είναι μια πρωταρχική έλξη. Πίσω στην εποχή των σπηλαίων, η επιβίωσή μας μπορούσε να εξαρτηθεί από το αν ήμασταν κολλητοί με τα μεγάλα κεφάλια στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας – εκείνα που μπορούσαν να προσφέρουν προστασία, τροφή και γυναίκες.

Για να μπορέσουμε καλύτερα να αναζητήσουμε και να προσκολληθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε ώστε να λαμβάνει υπόψη του τη γλώσσα του σώματος και τους δείκτες κατάστασης που υποδηλώνουν δύναμη.

Μπορεί να εγκαταλείψαμε τη σαβάνα πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να έλκονται απίστευτα από εκείνους που έχουν πόρους ή απλά φαίνεται να ξέρουν πώς να τους αποκτήσουν.

Η ίδια η επιβίωσή μας μπορεί να μην εξαρτάται πλέον από τις σχέσεις μας με τέτοιους ανθρώπους, αλλά η πρόσβασή μας σε μεγαλύτερες προσωπικές και επαγγελματικές ευκαιρίες μπορεί να εξαρτάται.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι καθένα από τα τρία συστατικά του χαρίσματος πρέπει να συνδυαστεί επιδέξια προκειμένου να παραχθεί προσωπικός μαγνητισμός.

Μπορεί να είσαι το πιο συμπαθητικό άτομο στο δωμάτιο, αλλά χωρίς Δύναμη, οι άνθρωποι στην καλύτερη περίπτωση θα δουν απλώς έναν καλό τύπο και, στη χειρότερη, κάποιον που έχει ανάγκη και είναι απελπισμένος.

Μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά γενικά η αξία που δίνουν οι άνθρωποι στην Παρουσία και τη Ζεστασιά σου εξαρτάται από το μέγεθος της δύναμης που αντιλαμβάνονται ότι έχεις.

Ακολουθεί ένα γρήγορο παράδειγμα.

Αν έλαβες ένα κομπλιμέντο για μια παρουσίαση εργασίας τόσο από έναν συνάδελφο όσο και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ποιο κομπλιμέντο θα σήμαινε περισσότερα για σένα; Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, θα ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος, επειδή έχει τη δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, ένας ισχυρός άνθρωπος που δεν έχει αυτές τις μετριοπαθείς ιδιότητες μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός και εντυπωσιακός, αλλά θα φανεί απόμακρος, αλαζόνας και ψυχρός.

Τα ρεύματα της Παρουσίας, της Δύναμης και της Θερμότητας πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά για να παράγουν πραγματικά ηλεκτρικό χάρισμα.

Πως να αυξήσεις τη χαρισματική σου δύναμη

man in gray suit sitting on black leather couch

Η αύξηση της χαρισματικής σου Δύναμης μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Μπορεί να αισθάνεσαι σαν να κάνεις αίτηση για μια δουλειά, όπου χρειάζεστε εμπειρία για να προσληφθείς, αλλά για να αποκτήσεις αυτή την εμπειρία, πρέπει πρώτα να έχεις αυτή την δουλειά!

Να θυμάσαι, ωστόσο, ότι το χάρισμα έχει να κάνει με το πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι, οπότε δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να έχεις ένα εκατομμύριο ευρώ ή τον Πάπα στην ταχεία κλήση. Ούτε χρειάζεται να είσαι σε θέση να «συντρίβετε τους εχθρούς σας, να τους βλέπετε να οδηγούνται μπροστά σας και να ακούτε τον θρήνο των γυναικών τους» (αν και αυτά τα πράγματα μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν).

Για να αποκτήσετε δύναμη τύπου Conan, πρέπει πρώτα απλώς να προσφέρετε την εντύπωση ότι την έχετε ήδη. Προσποιήσου ότι το έχεις ήδη!

Καθώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη χαρισματική σου Δύναμη και σε προσκαλούν στους κύκλους επιρροής τους, θα κερδίσεις στον πραγματικό κόσμο δύναμη, η οποία θα σε κάνει να αισθάνεσαι και να επιδεικνύεις περισσότερη χαρισματική Δύναμη – ενεργοποιώντας έναν ενάρετο κύκλο που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη επιτυχία.

Το να προσφέρεις μια εντύπωση ισχύος έγκειται κυρίως στην ενίσχυση των πραγμάτων στα οποία οι άνθρωποι είναι καλωδιωμένοι να εστιάζουν όταν προσπαθούν να προσδιορίσουν το επίπεδο ισχύος κάποιου: τη γλώσσα του σώματος και την εμφάνιση.

Δες πώς να το κάνεις αυτό, μαζί με μερικά άλλα αποδεδειγμένα ενισχυτικά της Δύναμης.

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου

Η δύναμη ξεκινά πρώτα από το μυαλό. Αν αισθάνεσαι σίγουρος και ισχυρός, θα το αισθανθούν και οι άλλοι. Η αυτοπεποίθηση σου δίνει μια ακαταμάχητη αύρα που προσελκύει τους ανθρώπους και τους κάνει να θέλουν να σε γνωρίσουν καλύτερα.

Να ξέρεις ότι η ουσία της αυτοπεποίθησης είναι η μαεστρία.

Η εξειδίκευση, ανεξάρτητα από τη δεξιότητα ή τον τομέα της γνώσης, σε χαρακτηρίζει ως κάποιον με πόρους και ως έναν άνθρωπο με αρκετή επιμονή για να καταδυθεί στα βάθη ενός θέματος. Η κατάκτηση της μαεστρίας σε κάτι θα αλλάξει επίσης ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεστε και φέρεστε στον εαυτό σου.

Απόκτησε γνώσεις

Εκτός από έναν τομέα εξειδίκευσης, θα πρέπει επίσης να επιδιώξεις να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα για όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα.

Η ευφυΐα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να επηρεάσει τον κόσμο γύρω μας, και όσο περισσότερες συζητήσεις μπορείς να κάνεις με αυτοπεποίθηση, τόσο πιο έξυπνος (και πιο αρεστός) θα φαίνεσαι στους άλλους.

Πώς μπορείς να αποκτήσεις ένα ευρύ φάσμα γνώσεων; Απλά διάβασε. Διάβασε με κάθε ευκαιρία που σου δίνεται.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Η σωματική διάπλαση είναι ένα από πρώτα, αν όχι το πρώτο πράγμα που λαμβάνουν υπόψη τους οι άνθρωποι όταν σε συναντούν.

Μια γυμνασμένη, μυώδης σωματική διάπλαση στέλνει ένα μήνυμα στα πιο πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου των άλλων ανθρώπων σχετικά με τη δύναμή σου και την ικανότητά να κυριαρχείς και να προστατεύεις.

Η γυμναστική σηματοδοτεί επίσης στους άλλους ανθρώπους ότι είσαι πειθαρχημένος και ικανός να υπομείνεις τον πόνο για την επίτευξη ενός στόχου. Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες με μέτρια έως εύσωμη σωματική διάπλαση βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους αδύνατους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, μια μελέτη διαπίστωσε ότι: «Οι αδύνατοι άντρες κέρδιζαν 8.437 δολάρια λιγότερα από τους άντρες με μέσο βάρος. Αλλά ανταμείβονταν σταθερά όταν γίνονταν βαρύτεροι, μια τάση που μειωνόταν μόνο όταν το βάρος τους έφτανε στο επίπεδο της παχυσαρκίας. Σε μια μελέτη, το υψηλότερο σημείο αμοιβής, κατά μέσο όρο, επιτεύχθηκε για τους άντρες που ζύγιζαν 100 κιλά».

Ντύσου για δύναμη

Η ενδυμασία είναι ένα από τα ισχυρότερα σημάδια της δύναμής.

Όταν βλέπουμε έναν άνδρα με στρατιωτική στολή με πολλές κορδέλες στο στήθος και αστέρια στους ώμους, σκεφτόμαστε αυτόματα «εξουσία». Αλλά δεν χρειάζεται να φορέσεις στολή για να κερδίσεις αυτόν τον άμεσο σεβασμό από τους άλλους. 

Μελέτες έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι το να φοράτε απλώς ρούχα υψηλού κύρους αρκεί για να επηρεάσεις τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, στο βιβλίο του The Charisma Myth, η Cabane αναλύει ένα πείραμα που έδειξε ότι οι άνθρωποι είχαν την τάση να ακολουθούν νωρίτερα και συχνότερα έναν αφηρημένο πεζό αν φορούσε ένα καλοραμμένο κοστούμι από ό,τι αν φορούσε πιο ατημέλητα ρούχα.

Εκτός του ότι οι άλλοι σε αντιλαμβάνονται ως πιο ισχυρό, το καλό ντύσιμο μπορεί στην πραγματικότητα να σε κάνει να αισθάνεσαι και εσύ πιο ισχυρός και σίγουρος.

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις επώνυμα δίπτυχα κοστούμια με μανικετόκουμπα για να δείχνεις πιο ισχυροί. Απλά κάνε μερικές μικρές αναβαθμίσεις στο στυλ σου που δείχνουν ότι το έχεις. 

Αντί για μπλουζάκι, σορτς και σαγιονάρες, φόρα ένα ωραίο πουκάμισο άτσεπο και ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια oxford. Φόρα ένα κυριλέ παλτό ή σακάκι για να διευρύνεις και να ανεβάσετε τους ώμους σου και να δημιουργήσεις μια πιο αρρενωπή σιλουέτα.

Ένας άλλος απλός (και ανέξοδος) τρόπος για να βελτιώσετε την εμφάνισή σου είναι να πας τα ρούχα σας σε έναν ράφτη ή μια μοδίστρα για να τα προσαρμόσεις. Θα εκπλαγείς από το πόσο καλύτερα (και πιο δυναμικός) θα δείχνεις με ένα πουκάμισο που δεν είναι όλο σακούλες και ένα κοστούμι που τονίζει σωστά τους ώμους σου.

Τέλος, μπορεί να σκέφτεσαι: «Μα κάποιος σαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ φοράει φούτερ και σανδάλια και είναι πολύ ισχυρός». Είναι αλήθεια, αλλά η επιτυχία του είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας, δεδομένου ότι γεννήθηκε σε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας και όχι μέσω της ανάγκης να εντυπωσιάσει και να κάνει επαφές με άλλους ανθρώπους.

Ένα καλύτερο παράδειγμα θα ήταν ο Steve Jobs. Σήμερα τον θεωρούμε ως την πεμπτουσία του εικονοκλάστη, μια προσωπικότητα που συμβολίζεται από τη «στολή» του με το τζιν και το μαύρο ζιβάγκο του Issey Miyake.

Αλλά πριν ο Steve Jobs γίνει ο θαυματουργός της Apple στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμα προσπαθούσε να χτίσει την επιτυχία του και να προσηλυτίσει τους ανθρώπους στα προϊόντα και τις ιδέες του, ντυνόταν με ριγέ κοστούμια και μάλιστα με παπιγιόν.

Μόλις φτάσεις στο απόγειο της εξουσίας, μπορεί να μπορείς να φοράς ό,τι θέλεις. Αλλά όσο ακόμα προσπαθείς να αποκτήσεις εξουσία, ντύσου σαν να την έχεις ήδη αποκτήσει.

Φτιάξε σωστή γλώσσα σώματος

Μετά τα ρούχα, η γλώσσα του σώματος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την αντίληψη των άλλων ανθρώπων για τη δύναμή σου.

Ένα μη λεκτικό στοιχείο που υποδηλώνει δύναμη είναι η ποσότητα του χώρου που χρησιμοποιεί ένα άτομο. Οι ισχυροί άνθρωποι καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τους άλλους. Συμπεριφέρονται, όπως περιγράφει η Cabane, σαν «Μεγάλοι γορίλες».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια οργανωσιακής συμπεριφοράς Deborah Gruenfeld, «οι ισχυροί άνθρωποι κάθονται πλάγια σε καρέκλες, απλώνουν τα χέρια τους πάνω από την πλάτη ή οικειοποιούνται δύο καρέκλες τοποθετώντας ένα χέρι στην πλάτη μιας διπλανής καρέκλας. Βάζουν τα πόδια τους πάνω στο γραφείο. Κάθονται πάνω στο γραφείο».

Για να αυξήσεις το επίπεδο ισχύος που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι έχεις, αναζήτησε τρόπους να αυξήσεις διακριτικά τον χώρο που καταλαμβάνεις. Πέρασε ένα χέρι πάνω από την πλάτη μιας καρέκλας όπως ο Don Draper ή όταν ένας συνάδελφος έρχεται στο γραφείο σου για να συνομιλήσετε, αντί να καθίσεις πίσω από το γραφείο σου, κάθισε χαλαρά πάνω σε αυτό.

Μια άλλη συμβουλή που προτείνει ο Cabane για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τον εσωτερικό σου Μεγάλο Γορίλα είναι να εξασκηθείς στο να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν στην άκρη για σένα σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον χρησιμοποιώντας μόνο τη γλώσσα του σώματός σου. 

Φαντάσου ότι είσαι στην πραγματικότητα ένας Μεγάλος Γορίλας – φουσκώσνεις το στήθος σου και στέκεσαι όρθιος. Ξεκίνα να περπατάς και δες αν οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν από το δρόμο σου καθώς θα περπατάς με αυτή την ισχυρή στάση.

Το να το κάνεις αυτό μπορεί να σου φαίνεται λίγο άβολο και περίεργο, αλλά είναι μια εξαιρετική άσκηση που θα σε βοηθήσει να δείτε την αποτελεσματικότητα της γλώσσας του σώματος.

Αν πέσεις πάνω σε κάποιον, αντιμετώπισέ το ως μια ευκαιρία να μεταδώσεις ζεστασιά και καλοσύνη ζητώντας συγγνώμη και κάνοντας τον άλλον να νιώσει άνετα.

Πάρε πόζες εξουσίας.  Σχετικό με το να είσαι ο Μεγάλος Γορίλας είναι να χρησιμοποιείς «Πόζες Ισχύος». Πρόκειται για στάσεις του σώματος που έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν αποτελεσματικά την εξουσία.

Η πιο γνωστή Πόζα Ισχύος είναι τα χέρια ακροβατώντας, με τα χέρια να ακουμπούν στη μέση. Οι υπερήρωες αγαπούν αυτή τη στάση δύναμης.

Μια τελευταία στάση δύναμης: σήκωσε τα χέρια σου στον αέρα σαν να έχετε μόλις πετάξει τη νικητήρια πάσα για το γκολ. Δεν είμαστε σίγουροι όμως πότε θα μπορούσες να ενσωματώσεις αυτή τη στάση στην καθημερινή σου ζωή χωρίς να φαίνεσαι περίεργος.

Το ενδιαφέρον με όλες αυτές τις διαφορετικές στάσεις είναι ότι όχι μόνο κάνουν τους άλλους να σε αντιλαμβάνονται ως πιο ισχυρό, αλλά κάνουν και εσένα να αισθάνεσαι πιο ισχυρός (και ανδροπρεπής).

Μελέτες έχουν δείξει ότι απλά και μόνο με το να στέκεσαι σε μια Power Pose για δύο λεπτά, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πιο σίγουρος και λιγότερο αγχωμένος. Όταν νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συμπεριφέρσου πιο δυναμικά.

Πάρε τον έλεγχο του περιβάλλοντός σας. Νιώθουμε πιο σίγουροι, άνετοι και δυνατοί όταν είμαστε εξοικειωμένοι με το περιβάλλον μας. Η εξοικείωση μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε σίγουροι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οργανισμοί μερικές φορές τσακώνονται για την τοποθεσία των διαπραγματεύσεων πριν καν αρχίσουν να διαπραγματεύονται. Κάθε πλευρά θέλει αυτό το πλεονέκτημα της έδρας.

Αλλά πώς μπορείς να είσαι εξοικειωμένος με ένα δωμάτιο αν είναι η πρώτη φορά που μπαίνεις σε αυτό; Ο συγγραφέας και μάγος Steve Cohen προτείνει να κάνεις μικρά πράγματα για να αποκτήσεις αμέσως τον έλεγχο του περιβάλλοντός σου.

Για παράδειγμα, όταν κάθεσε σε ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο, αναδιάταξε τα πράγματα στο τραπέζι. Μετακίνησε μια αλατιέρα ή το ποτήρι με το νερό.

Ακούγεται ανόητο, αλλά με αυτό τον τρόπο λες στο υποσυνείδητό σου ότι έχεις τον έλεγχο (έστω και ονομαστικό) του περιβάλλοντός σου, πράγμα που με τη σειρά του σε κάνει πιο σίγουρος.

Αναζήτησε μικρούς αλλά ευγενικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να πάρεις τον έλεγχο του περιβάλλοντός σου στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορεί να εκπλαγείς από τα αποτελέσματα.

Μίλα λιγότερο και αργά

Οι ισχυροί άνθρωποι δεν καταλαμβάνουν χώρο μόνο σωματικά- καταλαμβάνουν χώρο και στη συζήτηση. 

Παραδόξως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταλαμβάνεις εσύ τον χρόνο ομιλίας. Οι ισχυροί άνθρωποι τείνουν στην πραγματικότητα να μιλούν λιγότερο από τα άτομα χαμηλού κύρους.

Κάνοντας τα λόγια τους λιγοστά, οι ισχυροί άνθρωποι αυξάνουν την αξία της επικοινωνίας τους. Όταν μιλούν, οι άνθρωποι ακούνε. Εκμεταλλεύσου τον εσωτερικό σου Σπαρτιάτη με το να είσαι λίγο λιγότερο φλύαρος και λίγο πιο λακωνικός στην ομιλία σου.

Οι ισχυροί άνθρωποι καταλαμβάνουν επίσης χώρο στη συζήτηση με τη σιωπή. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, οι ισχυροί άνθρωποι δεν φοβούνται την «αμήχανη» σιωπή.

Στην πραγματικότητα, την απολαμβάνουν. Καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν νευρικά να γεμίσουν τα σιωπηλά κενά. Συνήθως κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων αγχωτικής φλυαρίας ο άλλος άνθρωπος δίνει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα ή χρήσιμες πληροφορίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανακριτές, οι υπεύθυνοι συνεντεύξεων για δουλειά και οι διαπραγματευτές καταφεύγουν συχνά στη σιωπηλή μεταχείριση για να ανιχνεύσουν τα τρωτά σημεία του άλλου.

Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις χώρο στη συζήτηση είναι να μιλάς αργά. Το να μιλάς γρήγορα μεταδίδει νευρικότητα και άγχος. Το να μιλάς αργά μεταδίδει την εξυπνάδα, τη στοχαστικότητα και την ηρεμία που ενσαρκώνουν οι ισχυροί άνθρωποι.

Ο θρυλικός ηθοποιός Μάικλ Κέιν το συνόψισε όμορφα όταν είπε: «Ο βασικός κανόνας της ανθρώπινης φύσης είναι ότι οι ισχυροί άνθρωποι μιλούν αργά και οι υποτακτικοί άνθρωποι γρήγορα – γιατί αν δεν μιλούν γρήγορα κανείς δεν θα τους ακούσει.»

Θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα μιλάς.

Συμπέρασμα

Οι ισχυροί άνθρωποι είναι συγκροτημένοι άνθρωποι.

Έχουν αυτοπεποίθηση, ή κάποια χάρη και ακινησία. Δεν γνέφουν υπερβολικά (σημάδι υποχωρητικότητας), δεν χοροπηδούν (σημάδι νευρικότητας ) και δεν βασίζονται σε λεκτικά γεμίσματα όπως το εμ και το εεε.

Στην επόμενη συνάντησή σου με κάποιον, συμπεριφέρσου φυσικά αλλά επικεντρώσου στο να είσαι όσο το δυνατόν πιο ακίνητος. Κούνα το κεφάλι κάθε τόσο για να δείξεις ότι ακούς, αλλά μην μετατραπείς σε καραγκιόζη. Κράτηστε τα χέρια σου ακίνητα και μην χτυπάς τα πόδια σου.

Απλά να θυμάσαι ότι το να είσαι ισχυρός δεν σημαίνει ότι είσαι μαλάκας – θα πρέπει επίσης να καλλιεργήσεις την παρουσία και τη ζεστασιά σας για να είσαι πραγματικά μαγνητικός.

Αλλά το να είσαι απλώς συμπαθής δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είσαι χαρισματικός – μπορεί να είσαι συμπαθής αλλά όχι συναρπαστικός, όχι μαγνητικός, όχι κάποιος που έλκει τους ανθρώπους μόλις μπαίνεις στο δωμάτιο.

Γι’ αυτό δούλεψε για να αναπτύξεις τη Δύναμή σου, ακόμα κι αν δεν σου έρχεται φυσικά στην αρχή. Με τον καιρό και την εξάσκηση, σου υποσχόμαστε ότι θα γίνει.