Πώς να Γίνεις Ένας Πραγματικά Δυνατός Άντρας

δυνατός άντρας

Αρχικά, δεν δίναμε μεγάλη σημασία στη σωματική δύναμη ως σημαντικό συστατικό της αρρενωπότητας. Η δύναμη του χαρακτήρα, σίγουρα, αλλά η σωματική δύναμη ήταν περισσότερο δευτερεύουσα επιδίωξη.

Ίσως επειδή θέλαμε να ξεφύγουμε από τον υπερβολικό φετιχισμό του να είσαι υπεργυμνασμένος, τον οποίο προωθούσαν (και προωθούν ακόμα) αντρικά περιοδικά της σειράς.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η γυμναστική, και ιδίως η άρση βαρών, έχει γίνει θεμελιώδες μέρος της ζωής για πολλούς από εμάς.

Ξεκίνησε με το πείραμα τεστοστερόνης 90 ημερών – αρχίσαμε να γυμναζόμαστε τακτικά για να δούμε τι επίδραση θα είχε στα επίπεδα της τεστοστερόνης μας.

Όταν τελείωσε το επίσημο πείραμα, η συνήθεια μας κόλλησε. Από εκεί που ήμασταν αρκετά αδιάφοροι για την άσκηση, φτάσαμε να ανυπομονούμε για τις προπονήσεις ως το αγαπημένο κομμάτι της ημέρας μας.

Ταυτόχρονα, η έρευνά μας για τον πυρήνα της αρρενωπότητας μας έδωσε μια θεωρητική κατανόηση του ρόλου της δύναμης στον αρχαίο, παγκόσμιο κώδικα της αρρενωπότητας.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η δύναμη αποτελεί τον πυρήνα της αρρενωπότητας, καθώς καθιστά πραγματικά δυνατές όλες τις άλλες αντρικές αρετές.

Η δύναμη μπορεί να μη φαίνεται πολύ απαραίτητη στον σημερινό κόσμο, όπου οι περισσότεροι άντρες κάθονται όλη μέρα πίσω από γραφεία στη δουλειά.

Αλλά το να είσαι δυνατός δεν είναι ποτέ μειονέκτημα και συχνά είναι αρκετά ευεργετικό σε διάφορα μέτωπα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η δύναμη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του κώδικα της αρρενωπότητας. Σήμερα θα δούμε το γιατί.

Γιατί κάθε άντρας πρέπει να είναι δυνατός

persons right hand doing fist gesture

Η σωματική δύναμη αποτελεί μία από τις λίγες και σημαντικότερες διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών.

Αν ο ρόλος του προστάτη αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της αρρενωπότητας, τότε η σωματική δύναμη είναι σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του πυρήνα.

Είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για το αν ένας άντρας μπορεί να αντέξει σε μια μάχη και για το αν μπορεί να απωθήσει όταν τον πιέζουν.

Επομένως, είναι κεντρικό στοιχείο για το πώς οι άνθρωποι κρίνουν ενστικτωδώς την αρρενωπότητα ενός άντρα.

Μπορεί να το πεις χαζό ή ανόητο ή αρχαϊκό, αλλά όλα ανάγονται στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τους άντρες.

Σήμερα ζούμε σε μια άνετη εποχή ειρήνης. Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες (ακόμη και οι πιο προοδευτικές από αυτές) βρίσκουν τους άνδρες που φαίνονται σωματικά δυνατοί και γυμνασμένοι πιο αξιοσέβαστους, πιο κυριαρχικούς, πιο ελκυστικούς και πιο αρρενωπούς από τους άνδρες που δεν είναι.

Επίσης, το να σηκώνεις βάρη αυξάνει την τεστοστερόνη σου, η οποία είναι η ζωογόνος δύναμη της αρρενωπότητας.

Έτσι, αν θέλεις να νιώθεις περισσότερο άντρας (και να σου φέρονται σαν άντρα), θα πρέπει να επιδιώξεις να χτίσεις το σώμα σου.

Η σωματική δύναμη ενισχύει τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Η παχυσαρκία σκοτώνει.

Απ’ την άλλη, η άσκηση και η αύξηση της τεστοστερόνης διατηρεί το σώμα υγιές και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Η σωματική δύναμη είναι πρακτική και σε προετοιμάζει για κάθε ανάγκη.

Ακόμη και στην ασφαλή, προαστιακή κοινωνία μας, η δύναμη εξακολουθεί να είναι χρήσιμη.

Θέλω να ξέρω ότι είμαι αρκετά δυνατός για να μεταφέρω κάποιον από ένα φλεγόμενο σπίτι σε ασφαλές μέρος, καθώς και για να μπορώ να σώσω τη δική μου ζωή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Θέλω τη δύναμη να σηκώνω βαριές σακούλες με χώμα όταν δουλεύω στο σπίτι μου. Θέλω να μπορώ να ρίχνω στο έδαφος έναν μαλάκα που πάει να μου επιτεθεί.

Τις περισσότερες φορές μπορούμε να βασιστούμε στην τεχνολογία και τα εργαλεία μας για να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί η δύναμη.

Και όταν το χρειαστεί, θα είσαι ευτυχής που μπορείς να επιστρατεύσεις τη σωματική σου δύναμη.

Όταν όλα τα άλλα αφαιρούνται, αυτό που μένει είναι η πιο βασική πάλη – μυς εναντίον της φύσης και μυς εναντίον μυών.

Η σωματική δύναμη προάγει την ολόπλευρη αριστεία και μια ζωή γεμάτη άνθηση.

Πολύ συχνά σκεφτόμαστε την ανάπτυξη της δύναμης ως κάτι ρηχό και χαζό. Δημιουργούμε μια ψεύτικη διχοτόμηση μεταξύ αρετής και δύναμης, μυαλού και μυών.

Ωστόσο, πολλοί μεγάλοι άνδρες στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων φιλοσόφων, πολιτικών και συγγραφέων, απέρριψαν αυτόν τον ψεύτικο διαχωρισμό και τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης του σώματος, του νου και της ψυχής.

Κατάλαβαν ότι χωρίς ένα δυνατό σώμα, ένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει τις άλλες αρετές του στο μέγιστο δυναμικό τους.

Ίσως γνωρίζεις την πεποίθηση του Θίοντορ Ρούσβελτ για αυτή την αλήθεια.

Πώς μεταμόρφωσε μια αδύναμη, ασθενική παιδική ηλικία σε μια δυνατή και αρρενωπή αντρική ηλικία, αφού ο πατέρας του του είπε: «Θίοντορ, έχεις το μυαλό, αλλά δεν έχεις το σώμα, και χωρίς τη βοήθεια του σώματος, το μυαλό δεν μπορεί να πάει όσο μακριά πρέπει. Πρέπει να φτιάξεις το σώμα σου».

Αυτός απάντησε: «Θα φτιάξω το σώμα μου!» και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του κάνοντας αυτό, πυγμαχώντας δυναμικά, παλεύοντας, κάνοντας πεζοπορία, κολυμπώντας και κυνηγώντας μέχρι το θάνατό του.

Ο Τσώρτσιλ και ο Ρούζβελτ κατάλαβαν ότι αν ήθελαν να αναπτύξουν το μυαλό τους στο μέγιστο της αριστείας τους και να κάνουν κάτι σημαντικό στην παγκόσμια σκηνή, δεν μπορούσαν να περάσουν τη ζωή τους κουλουριασμένοι στο κρεβάτι διαβάζοντας στοίβες βιβλίων.

Αντίθετα, θα χρειάζονταν την ενέργεια να ταξιδέψουν στον κόσμο και να διευρύνουν όχι μόνο τους πνευματικούς τους ορίζοντες, αλλά και τους φυσικούς τους.

Και όλα αυτά για να δοκιμάσουν τις ηθικές τους πεποιθήσεις και τις γνωστικές τους δυνάμεις στο χωνευτήρι της πραγματικής ζωής της ηγεσίας.

Ένα ισχυρό σώμα θα τους πήγαινε εκεί που έπρεπε να πάνε και θα τους βοηθούσε να αποδώσουν ευγενικά στο πεδίο της μάχης. Χωρίς σωματική δύναμη, δεν θα μπορούσαν ποτέ να πετύχουν ή να γίνουν όλα αυτά που έκαναν.

Έτσι, αν ενδιαφέρεσαι να εξελιχθείς, καλά θα κάνεις να ακολουθήσεις τα βήματα αυτών των μεγάλων αντρών και να επιδιώξεις αυτό που οι αρχαίοι εξυμνούσαν ως: νους υγιής εν σώματι υγιεί.

Η σωματική δύναμη διδάσκει μαθήματα ζωής.

Εκτός από το να μας προσφέρει κυριολεκτικά ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στο ταξίδι μας, η ενδυνάμωση παρέχει επίσης πολλά μεταφορικά μαθήματα.

Ο πόνος και η αφοσίωση που απαιτείται για να γυμνάζεσαι τακτικά σου διδάσκει, μεταξύ άλλων, πειθαρχία, ψυχική ανθεκτικότητα και ταπεινότητα.

Στο δοκίμιό του, The Iron, που πρέπει να διαβάσεις, ο μουσικός και καλλιτέχνης Henry Rollins συνοψίζει τη δύναμη που μπορεί να έχει η άρση βαρών στη σφυρηλάτηση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου:

«Μόλις στα τέλη της τρίτης μου δεκαετίας έμαθα ότι με τη γυμναστική είχα κάνει στον εαυτό μου ένα μεγάλο δώρο. Έμαθα ότι τίποτα καλό δεν έρχεται χωρίς δουλειά και κάποιο πόνο. Όταν τελειώνω ένα σετ που με αφήνει να τρέμω, γνωρίζω περισσότερα για τον εαυτό μου. Όταν κάτι γίνεται άσχημο, ξέρω ότι δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημο όσο εκείνη η προπόνηση.»

Η δύναμη λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά της αρετής μας.

Η ενδυνάμωση όχι μόνο αναπτύσσει τον χαρακτήρα και την αρετή του ατόμου, αλλά παρέχει την απαραίτητη ραχοκοκαλιά –το κατάλληλο πλαίσιο– πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε τις ηθικές μας αξίες.

Ο μανδύας της αρετής κρέμεται πολύ αδέξια σε έναν άνθρωπο χωρίς φωτιά και αγώνα – πέφτει και κρεμάει όταν είναι ντυμένος σε μια σωματοδομή που δεν έχει δύναμη και σταθερότητα.

Όλοι ξέρουμε συμπαθείς ανθρώπους που είναι αρρωστημένα αδύνατοι ή υπερβολικά υπέρβαροι, που μοιάζουν σαν να ξεσπούν σε κλάματα αν ένας νταής τους τραμπούκιζε, ή που είναι λες και πεθαίνουν αφού ανέβουν μια σκάλα.

Αυτοί οι άντρες δηλώνουν ότι είναι συμπαθητικοί τύποι, τέλειοι κύριοι, αλλά δεν τους σεβόμαστε ούτε ως άντρες ούτε ως κυρίους. Είναι καλοί άντρες, αλλά δεν είναι καλοί στο να είναι άντρες.

Η δύναμη διασφαλίζει την αρετή μας πάνω μας.

Μπορεί να συμπαθούμε ένα ωραίο αλλά αδύναμο άντρας.

Αλλά, να μην τον θεωρούμε αρρενωπό, επειδή η αξίωσή του για αρετή είναι αδύναμη. Κι αυτό γιατί δεν έχει το αρρενωπό σθένος και τη δύναμη να την υποστηρίξει όταν αμφισβητείται.

Τι αξία έχουν τα πνευματικά επιτεύγματα και οι ηθικές αρχές, αν αυτοί που τα κατέχουν και τα καλλιεργούν υποτάσσονται από εκείνους που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτές τις ανώτερες αξίες;

Είναι σημαντικό να έχεις αρχές, αλλά είσαι έτοιμος να πολεμήσεις για τις αρχές σου; Ομοίως, μπορείς να πεις πραγματικά ότι είσαι «καλός οικογενειάρχης», αν μπορείς εύκολα να ξεπεράσεις έναν κακό που προσπαθεί να φτάσει στη γυναίκα και τα παιδιά σου;

Η οικοδόμηση δύναμης τιμά τους προγόνους σας.

Πριν από τη μοντέρνα εποχή, ένας άντρας έπρεπε να είναι σωματικά δυνατός για να επιβιώσει και να αναπαραχθεί.

Είτε μάχονταν με τα στοιχεία της φύσης είτε με άλλους ανθρώπους, οι πρόγονοί μας έπρεπε να βασίζονται μόνο στην πονηριά και τη σωματική τους δύναμη για να βγουν νικητές.

Οι άντρες που προσπαθούσαν να αποδείξουν την αξία τους σε μάχες ή κυνήγια, που τολμούσαν να κάνουν σπουδαία πράγματα και που είχαν τη σωματική δύναμη να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο ήταν αυτοί που μπορούσαν να κάνουν παιδιά και να μεταδώσουν τα γονίδιά τους.

Όσοι δεν έπαιρναν το ρίσκο ή δεν είχαν τη δύναμη και την ανδρεία των ομοίων τους, πέθαιναν άτεκνοι και τα άτυχα γονίδιά τους πέθαιναν μαζί τους.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας καταγόμαστε από τους ισχυρότερους, ταχύτερους, εξυπνότερους και γενναιότερους άνδρες του παρελθόντος – τα άλφα αρσενικά του κόσμου.

Δεν είναι υπερβολικό να συμπεράνουμε (όπως κάνει ο Δρ Ρόι Μπαουμάιστερ στο Is There Anything Good About Men? ότι το αίμα του μεγαλείου ρέει στις φλέβες μας.

Τι κάνεις, λοιπόν, με αυτή τη γενετική κληρονομιά;

Παίζεις βιντεοπαιχνίδια;

Στο Train for Honor, ένα δοκίμιο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο Sky Without Eagles, ο συγγραφέας Jack Donovan υποστηρίζει ότι ντροπιάζουμε τους αρρενωπούς προγόνους μας σπαταλώντας την κληρονομιά της σωματικής δύναμης που άφησαν στα γονίδιά μας.

«Φανταστείτε την αηδία και την περιφρόνηση που θα είχαν οι πρόγονοί μας για όλους εμάς αν έβαζαν σε σειρά τους σύγχρονους άντρες στο δρόμο», γράφει ο Donovan.

Όταν προπονούμαστε για να είμαστε σωματικά δυνατοί, δείχνουμε σεβασμό και τιμή για τους άντρες που ήρθαν πριν από εμάς, οι οποίοι έπρεπε να είναι σωματικά δυνατοί για να μπορούμε να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε τις ανέσεις που έχουμε σήμερα.

Η εκτέλεση μιας άρσης θανάτου είναι σαν να ανάβουμε ένα κερί για τους ανδροπρεπείς προγόνους μας.

Η ενδυνάμωση απλά είναι φοβερή και αρρενωπή.

Τέλος, εκτός από τα πρακτικά οφέλη και τα οφέλη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα που αποκομίζουν οι σωματικά δυνατοί, είναι φοβερό να ξέρεις ότι μπορείς να σηκώσεις μεγάλο βάρος από το έδαφος.

Το να κάνεις αυτό για το οποίο προορίζεται το σώμα σου –αυτό για το οποίο εξελίχθηκε– είναι ένα απίστευτο συναίσθημα.

Και το να περάσεις όλη σου τη ζωή χωρίς να βιώσεις αυτό το συναίσθημα, στην κορύφωσή του, είναι μεγάλη ντροπή.

Αυτή είναι μια αλήθεια που ακόμα και ο Σωκράτης κήρυττε πολύ πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Όταν ο φιλόσοφος είδε έναν νεαρό άνδρα σε κακή φυσική κατάσταση, τον νουθέτησε λέγοντάς του: «Είναι ντροπή να γερνάς από καθαρή απροσεξία πριν δεις τι είδους άνθρωπος μπορείς να γίνεις, αναπτύσσοντας τη σωματική σου δύναμη και ομορφιά στο ανώτατο όριο».

Σκέτη καύλα ο Σωκράτης.

Τι σημαίνει να είσαι δυνατός άντρας;

man standing beside rock formation

Δεν έχει κάθε άνδρας τη σωματική σύσταση για να γίνει τεράστιος και γραμμωμένος. Αλλά κάθε άνδρας μπορεί να γίνει πιο δυνατός από ό,τι είναι τώρα.

Όποια κι αν είναι τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σου, όποια κι αν είναι η σωματική σου διάπλαση, αν θέλεις να νιώσεις πιο αρρενωπός, πρέπει να εξοικειωθείς με το σίδερο.

Τώρα, το ιδανικό της δύναμης είναι κάτι που συζητιέται πολύ και έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Χωρίς σκόπιμες προπονήσεις και σταθερή πηγή πρωτεϊνών, οι πρωτόγονοι άνθρωποι των φυλών ήταν αρκετά αδύνατοι.

Οι Σπαρτιάτες πολεμιστές ήταν γυμνασμένοι. Ο προπάππους είχε συχνά το μυώδες σώμα που προέρχεται από τη χειρωνακτική εργασία.

Στις μέρες μας, ορισμένοι άνδρες επικεντρώνονται στο μέγεθος και επιδιώκουν μια σωματική διάπλαση, ενώ άλλοι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ να γίνουν μεγάλοι και επικεντρώνονται αντ’ αυτού στη «λειτουργική δύναμη».

Δεν νομίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι σου, αρκεί να κάνεις κάτι.

Το σημαντικό είναι να βρεις ένα μονοπάτι προπόνησης που αγαπάς, που σε εμπνέει να κινηθείς και να χτίσεις μυς και που θα το ακολουθήσεις.

Ακόμα και αν το κύριο πάθος σου είναι κάτι όπως το τρέξιμο, αν θέλεις να το κάνεις μακροπρόθεσμα, θα ήταν καλό να κάνεις τις ασκήσεις ενδυνάμωσης βασικό μέρος της ρουτίνας σου.

Δεν χρειάζεται να γίνεις τόσο τεράστιος ώστε η κινητικότητα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα να είναι χάλια και να μην μπορείς να τρέξεις ένα μίλι σε καλό ρυθμό.

Ούτε θα πρέπει να παραμελήσεις το κομμάτι της λειτουργικής δύναμης κάνοντας τόσες πολλές επαναλήψεις, τόσο γρήγορα, που δεν αυξάνεται τη μυϊκή σου μάζα. Αν ποτέ χρειαστεί, ας πούμε, να σηκώσεις ένα κορμό από πάνω σου, θα είναι βαρύ και θα είναι κάτι που θα το κάνεις μόνο μία φορά.

Αλλά ανάμεσα σε αυτά τα άκρα, υπάρχουν πολλές επιλογές. Πειραματίσου και βρες τις δραστηριότητες και τους τρόπους που λειτουργούν για σένα.

Συμπέρασμα

Η δύναμη είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της αρρενωπότητας. 

Είναι η κυριολεκτική δύναμη που επέτρεψε σε γενιές ανδρών να προστατεύουν και να φροντίζουν τις οικογένειές τους.

Είναι η δύναμη που έχτισε τους ουρανοξύστες, τους δρόμους και τις γέφυρες μας.

Ενώ το σημερινό μας περιβάλλον δεν απαιτεί από εμάς να είμαστε δυνατοί, η ανάπτυξη της σωματικής μας δύναμης εξακολουθεί να είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιώξουμε, διότι θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου άνδρα.

Προσπάθησε σήμερα να γίνεις πιο δυνατός απ’ ό,τι ήσουν χθες. Καθώς το κάνεις αυτό, θα δεις μια μεταμόρφωση όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό και στο πνεύμα.