Απλά Φίλοι και Φίλοι με Προνόμια

φίλοι με προνόμια

Έχει κολλήσει η σχέση σου με μια γκομενίτσα; Δεν ξέρεις αν είστε απλά φίλοι ή φίλοι με προνόμια, ή «φίλοι-φίλοι καριοφίλι» που λέμε; Μην αγχώ.

Για να εξηγηθούμε, όπου «φίλοι-φίλοι καριοφίλι», βάλε την πάρτη σου και μια γκόμενα με την οποία ενίοτε πνίγετε το κουνέλι, χωρίς δεσμεύσεις.

Έχεις αγαμίες; Βουτάς το καριοφίλι (έλα που δεν ξέρεις τι είναι), της δίνεις να καταλάβει και φεύγεις (συνήθως νύχτα, γιατί το πρωί πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς και δεν την θες στα πόδια σου).

Κοίτα… στις σχέσεις, υπάρχουν πρακτικές και συναισθηματικές επιθυμίες. Ταιριάζουν οι δικές σου με της συντρόφου σου; Θέλετε δηλαδή τα ίδια πράγματα; Ό,τι καλύτερο.

Ωστόσο, το θέμα αρχίζει να «στραβώνει» όταν η ερωτική σου επιθυμία ή/και η επιθυμία σου για δέσμευση διαφέρουν από τις δικές της. Και κάπως έτσι, γίνεσαι με την κοπέλα απλός φίλος της ή περιστασιακός εραστής. 

Έτσι λοιπόν, αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται να καταλήξει σε μια τέτοια κατάσταση. Συγκεκριμένα, ποιες παράμετροι συντελούν στο να μην καταφέρνουμε να κάνουμε μια κανονική σχέση με μια κοπέλα που μας ενδιαφέρει, και να μένουμε στο περιθώριο ως «φιλαράκι» ή «πουλί με πόδια».

Επίσης, υπάρχουν διαφορές στα κίνητρα σχετικά με τη φιλία μεταξύ άνδρα-γυναίκας.

Οι άνδρες και οι γυναίκες παίρνουν διαφορετικά πράγματα υπόψη για τις βραχυχρόνιες σχέσεις τους. Είτε μιλάμε για σχέση της μιας βραδιάς ή της μιας εβδομάδας, καλό είναι να θυμόμαστε πως τα δικά μας κριτήρια δεν είναι τα ίδια με αυτά των γυναικών.

Τι Λέει η Επιστήμη

man and woman hugging each other

Οι Csajbók και Berkics, σε έρευνά τους το 2017, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τον ιδανικό τους μακροχρόνιο σύντροφο, τον βραχυχρόνιο, τον τωρινό και τον εαυτό τους σε εξήντα τρία (ναι, καλά διάβασες, αγόρι μου-63!) χαρακτηριστικά. 

Αυτές οι βαθμολογίες ήταν σε επτά (7) διαφορετικές κατηγορίες: Θέρμη, σταθερότητα, εξωτερική εμφάνιση, πάθος, κοινωνική θέση, εξυπνάδα και επιβλητικότητα.

Περαιτέρω ανάλυση σε αυτές τις κατηγορίες, αποκάλυψε πως οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τους μακροχρόνιους και τους βραχυχρόνιους συντρόφους διαφορετικά.

Πιο ειδικά, όταν σκέφτονταν μακροχρόνιους συντρόφους, οι συμμετέχοντες έδιναν περισσότερο βάση στη θέρμη, την εξυπνάδα και την κοινωνική θέση.

Αντίθετα, για τους βραχυχρόνιους συντρόφους, έδιναν περισσότερη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και το πάθος. 

Σημειώθηκαν και διαφορές στις προτιμήσεις μεταξύ των δύο φύλων. Το 42% των ανδρών παραδέχθηκε πως προτιμούσε τις βραχυχρόνιες σχέσεις, σε σύγκριση με το 25% των γυναικών.

Πέρα από αυτό, οι άνδρες είχαν χαμηλότερα στάνταρ από τις γυναίκες, όσον αφορά τη θέρμη, τη σταθερότητα, την κοινωνική θέση και την εξυπνάδα.

Αντίθετα, οι γυναίκες είχαν πιο υψηλά στάνταρ για την ίδια επιλογή, τουλάχιστον σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση και το πάθος. Έτσι, αν και οι άνδρες συνήθως χαμήλωναν τον πήχη για να βρουν γκόμενα της μιας βραδιάς, οι γυναίκες έτειναν να τον έχουν πολύ πιο ψηλά.

Οι Csajbók και Berkics ανέλυσαν παραπάνω και τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων για τους εαυτούς τους σε σχέση με τους συντρόφους τους.

Όσον αφορά τη δική τους αξία, οι συμμετέχοντες έδωσαν περισσότερη βάση στην εμφάνιση, στο πάθος και στην επιβλητικότητα τους. Ενώ όσον αφορά τους συντρόφους τους, έδωσαν περισσότερη σημασία στη θέρμη, τη σταθερότητα και το μυαλό.

Με άλλα λόγια (με κάποιον μαλακισμένο τρόπο η αλήθεια), έτειναν να αξιολογούν εαυτούς με κριτήρια βραχυπρόθεσμου συντρόφου, ενώ για τους συντρόφους τους, έκαναν μια τεράστια κωλοτούμπα – τους έκριναν με κριτήρια μακροχρόνιας συμβατότητας.

Παλιότερη έρευνα των Kenrick, Groth, Trost, and Sadalla (το 1993 συγκεκριμένα), έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα στάνταρ από τους άνδρες.

Αυτό οφειλόταν περισσότερο στο γεγονός ότι οι άνδρες συμμετέχοντες έψαχναν για ευκαιριακό σεξ χωρίς δεσμεύσεις.

Δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη συναισθηματική σταθερότητα και την ευφυΐα. Είχαν τα πιο χαμηλά στάνταρ στην επιλογή συντρόφου. Αυτά ανέβαιναν, ανάλογα με το είδος σχέσης που ήθελαν να δημιουργήσουν, μέχρι που σχεδόν εξισώθηκαν με αυτά των γυναικών για την εύρεση συζύγου.

Τι Σημαίνει «Απλά Φίλοι» και τι «Φίλοι με Πλεονεκτήματα»

woman in blue denim jacket leaning on man's shoulder near body of water

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να διακρίνουμε γιατί κάποιοι από εμάς καταλήγουμε στη μία ή στην άλλη κατηγορία. 

Επειδή, όμως, οι γυναίκες δεν είναι τόσο εύκολες στην επιλογή συντρόφου όσο εμείς, δεν θα περάσουν έτσι εύκολα στο ευκαιριακό σεξ. Είναι πολύ πιο επιλεκτικές, και σπάνια θα πουν «ας πηδηχτώ με όποιον να ’ναι».

Οι άνδρες από την άλλη, θα ρίξουμε τα στάνταρ μας, προκειμένου να βρούμε μια πρόθυμη γκόμενα. Ο λαός λέει «στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι». Πιο ταιριαστή παροιμία υπάρχει;

Οπότε, ειδικά σε φιλικές σχέσεις άνδρα-γυναίκας, ο άνδρας είναι πιο πιθανό να ζητήσει σεξ (το καριοφίλι που λέγαμε). Ωστόσο, μπορεί να μην πληροί τα κριτήρια της γυναίκας.

Για την ακρίβεια, ανεξαρτήτως φύλου, η ταμπέλα «μόνο φίλοι» μπορεί να προέλθει από αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δεν ικανοποιείς τα στάνταρ της κοπέλας; Στο κρεβάτι της δεν θα φτάσεις. Αφού δεν σε θεωρεί αρκετά εμφανίσιμο ή ενδιαφέροντα, την κρεβατοκάμαρά της δεν θα τη δεις, παρά μόνο σε φωτογραφία.

Συνολικά λοιπόν, η διαφορά στα στάνταρ περί συντρόφου, οδηγεί σε τριβές και διαφορές στις προσδοκίες και τα συναισθήματα μέσα στη σχέση.

Με απλά λόγια, μιλάμε για ανισορροπίες στην επιθυμία και την ελκυστικότητα.

Στην κατηγορία «μόνο φίλοι», μια διαφορά στα στάνταρ βραχυχρόνιας σχέσης φέρνει το χάος στο πάθος και την επιθυμία του ενός για τον άλλο.

Στην κατηγορία «φίλοι-φίλοι καριοφίλι», η διαφορά στα στάνταρ μακροχρόνιας σχέσης επηρεάζει την επιθυμία του ενός συντρόφου να δεσμευτεί με τον άλλο. 

Για αυτό το φλερτ και οι σχέσεις συχνά αυξάνουν την σεξουαλική οικειότητα και τη δέσμευση ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Βήμα-βήμα, ειδικά σε πιο παραδοσιακές δομές.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις βοηθούν στην αντιστοίχιση των στάνταρ μεταξύ συντρόφων, ανεξαρτήτως διάρκειας. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να νιώθει παραπλανημένος, απατημένος ή ότι τον χρησιμοποίησαν. Οι πιθανότητες να βρει τον σωστό σύντροφο είναι σημαντικές.

Για αυτό λοιπόν, εκτός αν ψάχνεις το επόμενό σου θύμα στο κρεβάτι ή μια μη ερωτική σχέση, καλύτερα να σκεφτείς πώς να χτίσεις μια σχέση από την αρχή. Βήμα προς βήμα, θα δημιουργηθεί τρομακτική σεξουαλική έλξη και θα θελήσεις τη δέσμευση μαζί της. 

Και κάπως έτσι, θα καταφέρεις να αποφύγεις και δυσάρεστες καταστάσεις όπως το «μόνο φίλοι». Την άλλη δεν την αναφέρουμε, γιατί μάλλον δεν θα σε πείραζε να πιάνεις πότε-πότε το «καριοφίλι»…

Συμπέρασμα

Άρα, δεν θα έβλαπτε να θυμάσαι τα σημεία-κλειδιά:

1. Το να κολλάς στο «μόνο φίλοι» ή το «φίλοι-φίλοι καριοφίλι» οφείλεται σε αναντιστοιχία των στάνταρ μεταξύ εσένα και της κοπέλας.

2. Αυτό μπορεί να συμβεί σε σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, επειδή οι άνδρες έχουμε χαμηλότερα στάνταρ από τις γυναίκες.

3. Όταν κολλάς στο «μόνο φίλοι», πιθανότατα φταίει το γεγονός ότι δεν πληροίς τα κριτήρια της κοπέλας για βραχυχρόνιες σχέσεις. Κοινώς, μάλλον δεν της κάνεις «κούκου», οπότε ψάξε αλλού για την επόμενη ξεπέτα…