Αύξηση Τεστοστερόνης: Τα Πλεονεκτήματα και οι Μύθοι

αύξηση τεστοστερόνης

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης. Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη κάποια από τα οφέλη, αλλά κάποια από αυτά που θα αναφέρουμε μπορεί να σε κάνουν να εκπλαγείς.

Πριν εμβαθύνουμε στα οφέλη, θα ξεκινήσουμε με μια προειδοποίηση.

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη της τεστοστερόνης είναι ασαφής σε ορισμένους τομείς. Θα βρεις κάποιες έρευνες που λένε ότι «Η τεστοστερόνη σου δίνει ‘x’ όφελος», αλλά άλλες έρευνες που λένε ότι «Όχι, η τεστοστερόνη στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο».

Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές όταν μελετούν τα οφέλη της τεστοστερόνης είναι η διάκριση μεταξύ «αιτίας» και «αποτελέσματος».

Είναι η τεστοστερόνη που παρέχει όλα αυτά τα σπουδαία οφέλη για την υγεία ή απλά το να είσαι υγιής σου δίνει τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης; Είναι δύσκολο γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η απάντηση είναι «και τα δύο».

Η τεστοστερόνη (όπως όλες οι ορμόνες) συχνά παίζει ρόλο σε έναν «ενάρετο κύκλο» που ρυθμίζει ένα πλήθος διαδικασιών στο σώμα μας. 

Καθώς αυξάνεις την τεστοστερόνη σου, γίνεσαι πιο υγιής και καθώς γίνεσαι πιο υγιής, αυξάνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου.

Μπορεί, επίσης, η τεστοστερόνη να παίζει ρόλο σε έναν «φαύλο κύκλο».

Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης σου μειώνονται, υποφέρει η υγεία σου, καθώς υποφέρει η υγεία σου, τα επίπεδα τεστοστερόνης σου μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Table Of Contents
  1. Τα οφέλη των βέλτιστων επιπέδων τεστοστερόνης
  2. Μύθοι για την τεστοστερόνη
  3. Συμπέρασμα

Τα οφέλη των βέλτιστων επιπέδων τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Εάν παλεύεις με την κατάθλιψη, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν συνήθως ανεπαρκή επίπεδα τεστοστερόνης. Βέβαια, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν αν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι αυτή που προκαλεί την κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη προκαλεί χαμηλά επίπεδα Τ.

Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άντρες που πάσχουν από κατάθλιψη αναφέρουν βελτίωση της διάθεσης και άλλων παραγόντων της κατάθλιψης μετά από θεραπείες με τεστοστερόνη υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

Η τεστοστερόνη μειώνει το σωματικό λίπος.

Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης, της γλυκόζης και του μεταβολισμού του λίπους.

Η μαύρη πλευρά της έλλειψης τεστοστερόνης φαίνεται ξεκάθαρα εδώ. Η έρευνα έδειξε ότι καθώς μειώνονται τα επίπεδα Τ, μειώνεται η ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίζει την ινσουλίνη, τη γλυκόζη και τον μεταβολισμό του λίπους, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί τη συσσώρευση λιπώδους ιστού (δηλαδή λίπους).

Για να ρίξουμε κι άλλο αλάτι στην πληγή, αυτός ο αυξημένος λιπώδης ιστός μπορεί επίσης να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, επειδή μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα.

Αυτός ο αρνητικός βρόχος ανατροφοδότησης μπορεί να εξηγήσει γιατί οι παχύσαρκοι άντρες έχουν συνήθως επίπεδα τεστοστερόνης κάτω του φυσιολογικού και υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Ωστόσο, η επιστήμη έχει δείξει ότι με τη λήψη μέτρων για την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, μπορείς να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της χαμηλής τεστοστερόνης και του υψηλού σωματικού λίπους και να δημιουργήσεις στην πραγματικότητα έναν ενάρετο κύκλο απώλειας λίπους και αύξησης των επιπέδων τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη αυξάνει τη μυϊκή μάζα.

Όλοι γνωρίζουμε την ικανότητα της τεστοστερόνης να αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη σωματική δύναμη.

Η μαγεία της κρύβεται στο ότι σε βοηθάει να χτίσεις μυϊκή μάζα αυξάνοντας τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της αυξημένης μυϊκής μάζας είναι ότι αποκτάς περισσότερη σωματική δύναμη. Ασκήσεις όπως: bench press, squat και deadlift παίζουν όλες σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη μπορεί να ενισχύσει την καρδιά.

Η έρευνα σχετικά με τη σχέση της τεστοστερόνης με την υγεία της καρδιάς είναι διχασμένη.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με επίπεδα τεστοστερόνης κάτω του φυσιολογικού κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά προβλήματα.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά πολλοί γιατροί βρίσκουν πειστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να είμαστε σαφείς, δεν είναι η ίδια η ορμόνη τεστοστερόνη που ενισχύει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά μάλλον τα μυριάδες οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη ενισχύει τα οστά.

Μπορεί να θεωρούσες την οστεοπόρωση ως ένα πρόβλημα υγείας για το οποίο πρέπει να ανησυχούν μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες μπορούν να υποφέρουν από αυτή την ασθένεια που εξασθενεί τα οστά. Και μπορεί να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Αυξάνει την οστική πυκνότητα διεγείροντας την οστική ανοργανοποίηση καθώς και μειώνει την οστική απορρόφηση. Οι ηλικιωμένοι άνδρες που πάσχουν από οστεοπόρωση έχουν συνήθως υποβέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης.

Αν θέλεις να απολαμβάνεις γερά, υγιή οστά μέχρι τα βαθιά γεράματα, λάβε μέτρα για να βελτιώσεις τα επίπεδα τεστοστερόνης σου τώρα.

Η τεστοστερόνη αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει τις στύσεις.

Η τεστοστερόνη είναι μια σεξουαλική ορμόνη, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χαμηλή λίμπιντο και η στυτική δυσλειτουργία είναι δύο από τα πρώτα σημάδια χαμηλής τεστοστερόνης που παρατηρούν οι άνδρες.

Αν έχεις παρατηρήσει απότομη μείωση του ενδιαφέροντός σου για σεξ, μπορεί να έχεις χαμηλή τεστοστερόνη.

Η τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Σε μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι ερευνητές μελέτησαν 153 Κινέζους άνδρες που προσλήφθηκαν από κοινωνικά κέντρα. Ήταν τουλάχιστον 55 ετών και άνω, ζούσαν στην κοινότητα και δεν είχαν άνοια. Από αυτούς τους άνδρες, 47 είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση, ή προβλήματα με τη διαυγή σκέψη και την απώλεια μνήμης.

Μέσα σε ένα χρόνο, 10 άντρες που ανήκαν στην ομάδα με τη γνωστική εξασθένηση εμφάνισαν πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτοί οι άντρες είχαν επίσης χαμηλή τεστοστερόνη στους ιστούς του σώματός τους.

Η εν λόγω μελέτη δεν είναι η μόνη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας ανέφεραν ότι η αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ επιβραδύνει πράγματι την εξέλιξη της νόσου.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων Τ μέχρι την τρίτη ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

Η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα. 

Μελέτες όχι μόνο έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά έχουν επίσης δείξει μια σχέση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και της συνολικής γνωστικής ικανότητας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους άντρες.

Μια τέτοια μελέτη που διεξήχθη από Ολλανδούς ερευνητές διαπίστωσε μια άμεση γραμμική σχέση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και της γνωστικής λειτουργίας, ενώ άλλες μελέτες διαπίστωσαν μια γραμμική σχέση μεταξύ της απώλειας μνήμης και των επιπέδων τεστοστερόνης.

Λόγω αυτών των συσχετίσεων, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην πρόληψη της φθοράς του εγκεφαλικού ιστού στους ηλικιωμένους άντρες.

Η σύνδεση της ορμόνης με τη νόηση εξηγεί γιατί μερικά από τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης στους άντρες είναι η απώλεια μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης και η «θολούρα».

Αν και οι μελέτες δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης και της γνωστικής ικανότητας στους νέους άντρες, αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίζει από το να προσπαθείς να επιτύχεις τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης.

Είναι σημαντικό να καθιερώσεις συνήθειες υγιείς για την τεστοστερόνη ΤΩΡΑ, ώστε να μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη στα γηρατειά.

Η τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

Εμείς οι άντρες είμαστε ανταγωνιστικοί και η τεστοστερόνη είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επιθυμία μας να κερδίζουμε.

Η τεστοστερόνη συνδέεται με την επιθυμία ενός άνδρα για δύναμη και στάτους. Η τεστοστερόνη ανεβαίνει πριν από έναν αγώνα ή διαγωνισμό – παράγοντας αποτελέσματα στη μυϊκή μάζα και την αιμοσφαιρίνη, επιταχύνοντας τις αντιδράσεις, βελτιώνοντας την οπτική οξύτητα και αυξάνοντας το αίσθημα της αντοχής και του ακατάβλητου.

Αυξάνει επίσης την «αγωνιστικότητά». Μια μελέτη έδειξε ότι το επίπεδο τεστοστερόνης ενός άνδρα μετά την ήττα σε ένα παιχνίδι προέβλεπε αν θα ξαναμπεί ή όχι σε έναν άλλο γύρο.

Οι άνδρες που παρουσίασαν σοβαρή πτώση ήταν λιγότερο πιθανό να ξαναπαίξουν, ενώ οι άνδρες που παρουσίασαν μικρή ή καθόλου πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης ξαναμπήκαν στο παιχνίδι. Οι ερευνητές συμπέραναν από αυτή την παρατήρηση ότι η τεστοστερόνη είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα των ανδρών.

Η τεστοστερόνη αυξάνει την κυριαρχικότητα και την επιθυμία για εξουσία.

Η σχέση μεταξύ τεστοστερόνης και κυριαρχίας έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες.

Η τεστοστερόνη παρακινεί τους άντρες να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την κοινωνική τους θέση.

Η επιθυμία για κυριαρχικότητα μπορεί να είναι κακό πράγμα αν οδηγεί σε εγκληματική συμπεριφορά, αλλά είναι επίσης αυτό που τροφοδοτεί την μάχη για επιτυχία, παρακινεί τους άντρες να αντισταθούν στην καταπίεση και να αψηφήσουν την εξουσία και μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει με τις γυναίκες…

Η τεστοστερόνη μπορεί να σε βοηθήσει να φλερτάρεις μια γυναίκα.

Στο ζωικό βασίλειο, έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με την κυριαρχία ενός αρσενικού στον ανταγωνισμό για συντρόφους.

Αλλά μια μελέτη έδειξε ότι αυτό ισχύει και για τα ανθρώπινα αρσενικά.

Όταν δόθηκε εντολή σε δύο άντρες να ανταγωνιστούν για τα μάτια μιας ελκυστικής φοιτήτριας, η διεκδικητικότητα των αντρών, η ικανότητά τους να ελέγχουν τη συζήτηση και, τελικά, οι πιθανότητές τους να δηλώσει η γυναίκα ότι τους «έκανε κλικ» περισσότερο, συσχετίστηκαν θετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης τους πριν από τον ανταγωνισμό.

Η τεστοστερόνη αυξάνει την ανοχή στην ανάληψη κινδύνου. 

Η τεστοστερόνη έχει ισχυρή σχέση με την προθυμία κάποιου να αναλάβει κινδύνους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες με χαμηλά επίπεδα ισχύος και κύρους, αλλά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, έχουν κίνητρο να αναλάβουν κινδύνους προκειμένου να αποκτήσουν κύρος και ισχύ.

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη, οι οποίοι έχουν ήδη εξουσία και κύρος, είναι πιο ριψοκίνδυνοι, επειδή θέλουν να κρατήσουν αυτό που έχουν.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι απόφοιτοι κολεγίων με υψηλά επίπεδα Τ (άντρες και γυναίκες) είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν πιο ριψοκίνδυνες σταδιοδρομίες.

Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι μεταξύ των χρηματοοικονομικών εμπόρων, το πρωινό επίπεδο τεστοστερόνης ενός εμπόρου προέβλεπε με ακρίβεια την κερδοφορία της ημέρας του – υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σημαίνουν ότι είναι πιο πιθανό να πάρει ρίσκο εκείνη την ημέρα και να πετύχει μεγάλο κέρδος.

Τέλος, σε σχέση με το παραπάνω σημείο σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης όχι μόνο ανεβαίνουν πριν από έναν αγώνα ή διαγωνισμό, αλλά αυξάνονται μετά από κάθε νίκη. Και αυτό δίνει στον νικητή πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει τον επόμενο γύρο του, και τον επόμενο γύρο μετά από αυτόν, ακόμη και απέναντι σε ισάξιους ανταγωνιστές.

Αυτό ονομάζεται «φαινόμενο του νικητή» και ο John Coates, συγγραφέας του βιβλίου The Hour Between Dog and Wolf: Risk Taking, Gut Feelings and the Biology of Boom and Bust, εξηγεί γιατί λειτουργεί:

«Η ζωή για τον νικητή είναι πιο ένδοξη. Μπαίνει στον επόμενο γύρο του ανταγωνισμού με ήδη αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και αυτή η ανδρογονική προετοιμασία του δίνει ένα πλεονέκτημα που αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει για άλλη μια φορά. Μέσω αυτής της διαδικασίας ένα ζώο μπορεί να παρασυρθεί σε έναν θετικό spiral ή αλλιώς έναν βρόγχο  θετικής ανατροφοδότησης, στον οποίο η νίκη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε περαιτέρω νίκη.»

John Coates, The Hour Between Dog and Wolf: Risk Taking, Gut Feelings and the Biology of Boom and Bust

Το πιθανό μειονέκτημα αυτού του βρόχου θετικής ανάδρασης, υποστηρίζει ο Coates, είναι ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί τελικά να ξεπεράσουν τα βέλτιστα επίπεδα και να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα – οδηγώντας σε υπερβολική αυτοπεποίθηση και κακή λήψη αποφάσεων.

Όταν αυτό συμβαίνει στα ζώα, παρατήρησε ο Coates, «βγαίνουν στα ανοιχτά, διαλέγουν υπερβολικά πολλούς καυγάδες και περιπολούν σε περιοχές που είναι πολύ μεγάλες… Η ανάληψη ρίσκου γίνεται επικίνδυνη συμπεριφορά».

Για τον λόγο αυτό, μετά την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών το 2008, ορισμένοι σχολιαστές απέρριψαν την ευθύνη για το κραχ στο επάγγελμα που κυριαρχείται από άντρες, υποστηρίζοντας ότι οι άντρες αναλαμβάνουν πάρα πολλά ρίσκα και ότι η οικονομία θα τα πήγαινε καλύτερα και θα ήταν πιο σταθερή αν διοικούνταν από γυναίκες.

Φυσικά, η ανάληψη κινδύνων ενέχει κινδύνους, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για τη μερίδα του λέοντος της προόδου και της καινοτομίας της κοινωνίας από την αρχή του χρόνου. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιθανότατα δεν θα υπήρχαν –τελεία και παύλα– χωρίς την ανάληψη κινδύνου με γνώμονα την τεστοστερόνη.

Μύθοι για την τεστοστερόνη

silhouette of man holding stick during sunset

Η τεστοστερόνη οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά. 

Η τεστοστερόνη έχει την κακή φήμη ότι προκαλεί αντικοινωνική συμπεριφορά – εκφοβισμό, επιθετικότητα, δεν τα πηγαίνει καλά με τους άλλους, εκμεταλλεύεται τους άλλους κ.λπ.

Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κοινωνική επιτυχία μεταξύ των αντρών συνδέεται στην πραγματικότητα με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Για παράδειγμα, τα έφηβα αγόρια που θεωρούνταν κοινωνικά επιδέξια και κυρίαρχα είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα αγόρια που βρίσκονταν χαμηλά στον πόλο του τοτέμ.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα έφηβα αγόρια που είχαν ιστορικό αντικοινωνικότητας και εμφάνισης υψηλής σωματικής επιθετικότητας βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στην ηλικία των 13 ετών σε σύγκριση με αγόρια χωρίς ιστορικό υψηλής σωματικής επιθετικότητας.

Η φιλοκοινωνική επίδραση της τεστοστερόνης μπορεί να παρατηρηθεί και σε ενήλικες άντρες. Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με αυξημένη τεστοστερόνη ενεργούσαν πολύ πιο δίκαια σε ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης από ό,τι οι άντρες με χαμηλότερη τεστοστερόνη.

Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη για τους ερευνητές, οι οποίοι πίστευαν ότι θα έβλεπαν περισσότερη ανήθικη και αντικοινωνική συμπεριφορά μεταξύ των ανδρών με υψηλότερη τεστοστερόνη.

Σε μια παρόμοια μελέτη που χρησιμοποίησε ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιθετική κοινωνική συμπεριφορά εμφανιζόταν στους άντρες με υψηλή τεστοστερόνη ΜΟΝΟ όταν υπήρχε αντιληπτή αδικία στην κατάσταση διαπραγμάτευσης. Έτσι, αν υπάρχει η απειλή ότι κάποιος θα τον κοροϊδέψει, ένας άντρας με υψηλή Τ γίνεται μη φιλικός.

Η τεστοστερόνη σε κάνει να θυμώνεις. 

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος μύθος για την τεστοστερόνη.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης προκαλούν θυμό και βίαια ξεσπάσματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ισχύει το αντίθετο – η χαμηλή τεστοστερόνη, όχι η υψηλή, είναι αυτό που προκαλεί θυμό και ευερεθιστότητα στους άντρες.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη στους άντρες και τυχαίνει ότι δύο από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης στους άντρες είναι τα αυξημένα ξεσπάσματα θυμού και η ευερεθιστότητα.

Έτσι, αν είσαι χρόνια θυμωμένος, μπορεί να έχεις κατάθλιψη, και μπορεί να έχεις κατάθλιψη επειδή έχεις χαμηλή τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη προκαλεί καρκίνο του προστάτη. 

Από τη δεκαετία του 1940, ήταν κοινή πεποίθηση στον ιατρικό τομέα ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ήταν η αιτία του καρκίνου του προστάτη στους άντρες.

Οι γιατροί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα επειδή δύο επιστήμονες το 1941 παρατήρησαν ότι ο καρκίνος του προστάτη υποχωρούσε σε έναν ασθενή αφού τον ευνούχισαν και τα επίπεδα τεστοστερόνης του μειώθηκαν στη συνέχεια. Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε στα αποτελέσματα από έναν και μόνο ασθενή!

Έκτοτε, πολλαπλές μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης και της αύξησης των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο –και αυτό είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ωστόσο– εάν έχεις ήδη καρκίνο του προστάτη, τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Είναι καλύτερο να περιμένεις μέχρι να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο του προστάτη προτού ξεκινήσεις οποιαδήποτε αγωγή αύξησης της τεστοστερόνης. Να είσαι προσεκτικός και να συζητάς με το γιατρό σου.

Συμπέρασμα

Γενικά είδαμε ότι η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει κυριολεκτικά τα πάντα: από το σώμα μας μέχρι και την ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας.

Με λίγα λόγια, η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που μας κάνει άντρες.

Τα οφέλη είναι πολλά… όπως και οι μύθοι. Οπότε, πρέπει να προσέχεις πολύ όσα ακούς για θέματα όπως αυτό της τεστοστερόνης. Και να μελετάς πολύ προσεκτικά όσα ακούς για τα θαυματουργά της οφέλη.

Αυτά για τώρα. Στο μέλλον θα ξαναμιλήσουμε για τεστοστερόνη, οπότε μην χαθείς.