Τα 3 Στοιχεία της Χαρισματικότητας: Ζεστασιά
Σε αυτή τη σειρά άρθρων μιλάμε για τα τρία συστατικά του προσωπικού χαρίσματος. Πρώτα διερευνήσαμε τη σημασία της Παρουσίας – να δίνεις στους ανθρώπους την πλήρη προσοχή σου. Στη συνέχεια καλύψαμε τη Δύναμη – την επίδειξη αυτοπεποίθησης ότι μπορείς να επηρεάσεις τον κόσμο γύρω σου. Σήμερα θα συζητήσουμε το τελευταίο στοιχείο του μαγνητισμού: τη Ζεστασιά.
Όταν εκπέμπεις ζεστασιά, οι άνθρωποι σε βλέπουν ως προσιτό, στοργικό και με ενσυναίσθηση.
Όταν βρίσκονται κοντά σου αισθάνονται άνετα. Η ζεστασιά ικανοποιεί τη βασική ανθρώπινη ανάγκη να μας καταλαβαίνουν, να μας αναγνωρίζουν και να μας φροντίζουν – μια ανάγκη που έχει τις ρίζες της στην ίδια μας την ύπαρξη από την παιδική μας ηλικία.
Η ζεστασιά είναι η μαμά σου που σου δίνει ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα καθώς μπαίνεις μέσα από το παιχνίδι στο χιόνι ή που σου χαϊδεύει τα μαλλιά και σου δίνει φάρμακα καθώς είσαι άρρωστος στο κρεβάτι. Ζεστασιά είναι ο μπαμπάς σου που σου κάνει μια αγκαλιά όταν του δείχνεις τον καλό βαθμό στο τεστ σου.
Παρόλο που μεγαλώνουμε, αφήνουμε τη φωλιά μας και προσπαθούμε να είμαστε ανεξάρτητοι, κατά βάθος όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε ότι μας φροντίζουν, ότι μας αποδέχονται, ότι είμαστε «στο σπίτι μας».
Ακριβώς όπως η Δύναμη και η Παρουσία, η Ζεστασιά είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση των άλλων στοιχείων και επίσης δεν μπορεί να παράγει αληθινό μαγνητισμό από μόνη της.
Ένας άνδρας με Δύναμη αλλά όχι Ζεστασιά θα φανεί ψυχρός, αλαζόνας και απόμακρος. Ένας άνδρας με Ζεστασιά αλλά όχι Δύναμη θα γίνει αντιληπτός ως αδύναμος, πρόθυμος να ευχαριστήσει και απελπισμένος για έγκριση.
Από όλα τα στοιχεία της χαρισματικότητας, νομίζουμε ότι η ζεστασιά είναι το πιο δύσκολο. Δεν είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους ότι είσαι παρών μαζί τους (ακόμη και όταν το μυαλό σου περιπλανιέται λίγο), ούτε να συμπεριφέρεσαι σαν ένας τύπος που τα έχει καταφέρει, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεσαι ακόμη προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Αλλά οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοί στο να μυρίζονται την ψεύτικη ζεστασιά.
Η ζεστασιά γυρίζει μπούμερανγκ όταν οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι την προσφέρεις για έναν και μόνο λόγο: για να πάρεις κάτι από αυτούς.
Εξού και η απέχθειά μας για τους πωλητές που προσπαθούν να κλείσουν τη συμφωνία και να προσφέρουν ζεστασιά.
Δεν είναι ότι δεν πρέπει να θέλεις πράγματα από τους άλλους ανθρώπους – λίγο πολύ το νόημα της χαρισματικότητας είναι να επηρεάζεις τους άλλους να κάνουν κάτι, είτε αυτό είναι να τους κάνεις να αγοράσουν ένα προϊόν, είτε να βγουν ραντεβού, είτε να υπηρετήσουν έναν σκοπό με πάθος. Αντίθετα, το θέμα είναι απλώς ότι το να τους επηρεάζεις δεν μπορεί να είναι το μοναδικό σου κίνητρο.
Για να βγει η ζεστασιά ως γνήσια, πρέπει να έχει τις ρίζες της σε κάτι βαθύτερο από ένα καθαρά εγωιστικό κίνητρο. Πρέπει να πηγάζει από τη δική σου ικανοποίηση από τη ζωή και από μια πραγματική ενσυναίσθηση και περιέργεια για τους άλλους ανθρώπους.
Ένας άνθρωπος με αληθινή ζεστασιά απολαμβάνει να γνωρίζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα – μεταδίδει την αίσθηση ότι ακόμη και αν δεν πάρει από αυτούς αυτό που έψαχνε, εξακολουθεί να κρίνει ότι η αλληλεπίδραση άξιζε τον κόπο.
Ένας άνθρωπος με πραγματική Ζεστασιά είναι αυτός που αισθάνεται ότι η διασταύρωση των δρόμων του με ένα άλλο άτομο δεν είναι ποτέ μια πραγματική σπατάλη.
Για να είναι πραγματικά αποτελεσματική η δημιουργία προσωπικού μαγνητισμού, οι εξωτερικές συμπεριφορές που επικοινωνούν στους άλλους τη Ζεστασιά πρέπει να πηγάζουν από την πιο ισχυρή αλλά και ανείπωτη ποιότητα: μια πραγματικά καλή καρδιά. Έτσι, τα θεμέλια για χαρισματική Ζεστασιά ξεκινούν από τον πυρήνα σου.
- Πως να αναπτύξεις τη χαρισματική σου ζεστασιά
- Μεταφέροντας ζεστασιά σε άλλους
- Σκέψου τον εαυτό σου ως έναν οικοδεσπότη.
- Ξεκίνα με ένα ειλικρινές κομπλιμέντο.
- Βάλε περισσότερη ζεστασιά στη φωνή σου.
- Καθρέφτισε τη γλώσσα του σώματός σου.
- Χαλάρωσε τη στάση του σώματός σου.
- Άνοιξε το σώμα σου.
- Κάντους τα «ευγενικά» μάτια.
- Απλά, χαμογέλα.
- Πρόβλεψε ανάγκες.
- Πρόσφερε κάτι ζεστό.
- Δώσε μια καλή χειραψία.
- Δώσε στους ανθρώπους την ευκαιρία να σε ενημερώσουν για την προσπάθεια που κατέβαλαν για κάτι.
- Κάνε τους να νιώσουν άνετα.
- Θυμήσου ημερομηνίες, επετείους και λεπτομέρειες.
- Δώσε στοχαστικά δώρα.
- Φρόντισε τα πράγματα.
- Ζήτα βοήθεια.
- Συμπέρασμα της σειράς για το πώς να αναπτύξεις χαρισματικότητα
Πως να αναπτύξεις τη χαρισματική σου ζεστασιά
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να αναπτύξεις την εσωτερική σου ζεστασιά.
Πρακτική ευγνωμοσύνης
Μια ευγνώμων καρδιά είναι μια ευτυχισμένη καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι οι άνθρωποι που ασκούν την ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι από τους ανθρώπους που δεν το κάνουν.
Για να καλλιεργήσεις την ευγνωμοσύνη, κάνε πρακτική το να γράφεις καθημερινά για τι είσαι ευγνώμων. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποίησε την τεχνική George Bailey. Καθώς γίνεσαι πιο ευγνώμων άνθρωπος, η ικανότητά σου να τοποθετείς τα προβλήματά σου σε μια προοπτική θα αυξηθεί, οδηγώντας σε μια αίσθηση χαλαρής ικανοποίησης που κάνει τους άλλους να αισθάνονται άνετα.
Ανάπτυξε την ενσυναίσθησή σου
Ο Τέντι Ρούσβελτ ονόμασε την ενσυναίσθηση «συναίσθημα συντροφικό» και υποστήριξε ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για μια υγιή πολιτική και κοινωνική ζωή.
Είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη χαρισματικής ζεστασιάς. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται κατανοητοί και η ενσυναίσθηση είναι αυτό που μας επιτρέπει να μπαίνουμε στη θέση τους και να νιώθουμε αυτό που νιώθουν.
Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Γίνεσαι μάρτυρας της αγένειας που χτυπάει το μέτωπο δημοσίως ή διαβάζεις την ημιμαθή καριόλα που πετάει σχόλια στο YouTube και είναι εύκολο να γίνεις αρκετά κυνικός για την κατάσταση της ανθρώπινης φύσης.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αμβλύνεις αυτόν τον κυνισμό και να αναπτύξεις μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τους συνανθρώπους σου.
Σκέψου τους άλλους ανθρώπους ως αδέλφια σου.
Αυτή η προοπτική μπορεί να έχει τις ρίζες της σε μια θρησκευτική πεποίθηση που λέει ότι είμαστε όλοι δημιουργημένοι από τον ίδιο Θεό, ή στην επιστήμη που λέει ότι προερχόμαστε από ένα μέρος στην Αφρική και ότι είμαστε ακόμη και φτιαγμένοι από την ίδια αστρόσκονη.
Όπως και να έχει, είμαστε όλοι κοσμικά συνδεδεμένοι. Ακούγεται ίσως λίγο γλυκανάλατο, αλλά η σκέψη ότι είμαστε όλοι μέλη της οικογένειας που κάνουμε το ίδιο δύσκολο ταξίδι μαζί, μας βοηθά συχνά να είμαστε πιο συμπονετικοί.
Αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο.
Σύμφωνα με μελέτες που το παρακολουθούν από το 1979, οι φοιτητές είναι 40% λιγότερο ενσυναισθητικοί από τους συναδέλφους τους πριν από 30 χρόνια.
Γιατί η μείωση; Θα λέγαμε ότι μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι αλληλεπιδρούμε λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο και περισσότερο στο διαδίκτυο.
Το να βλέπουμε τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου από κοντά είναι αυτό που κυριολεκτικά πυροδοτεί την ενσυναίσθηση στον εγκέφαλό μας. Ελλείψει αυτών των ενδείξεων, είναι πιο πιθανό να καταλογίσουμε στους άλλους κακόβουλα κίνητρα και να νιώσουμε ανεξέλεγκτο θυμό απέναντί τους.
Γι’ αυτό βγες πιο συχνά πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σου και μίλα με ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο. Καθώς το κάνεις αυτό, η γενική αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι φρικτά απαίσιοι που μπορεί να προέρχεται από το να περνάς χρόνο στο διαδίκτυο θα καταλήγει συχνά σε: «Οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο κακοί τελικά».
Διάβασε περισσότερα μυθιστορήματα.
Μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση φανταστικής λογοτεχνίας εξασκεί τους νοητικούς μύες που ενισχύουν την ενσυναίσθηση.
Φαντάσου μια διαφορετική ιστορία για τους ανθρώπους που σε ενοχλούν.
Όταν κόβεις κάποιον ενώ οδηγείς, σκέφτεσαι: «Λυπάμαι που το έκανα αυτό, αλλά αν δεν φτάσω εγκαίρως σε αυτή τη συνέντευξη, δεν θα πάρω τη δουλειά». Όταν όμως κάποιος άλλος σε κόβει, σκέφτεσαι: «Τι μαλάκας!».
Χρεώνουμε τις δικές μας κακές συμπεριφορές στις περιστάσεις, αλλά κατηγορούμε τις αδυναμίες των άλλων σε κάποιο έμφυτο ελάττωμα του χαρακτήρα τους.
Προσπάθησε να προσφέρεις την ίδια συμπόνια που δίνεις στον εαυτό σου στους άλλους, φανταζόμενος πιθανούς λόγους για τους οποίους κάποιος άλλος μπορεί να έκανε κάτι αγενές ή ενοχλητικό.
Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη εξήγηση αυτής της άσκησης και του πόσο μετασχηματιστική μπορεί να είναι δόθηκε από τον συγγραφέα David Foster Wallace σε μια ομιλία για την έναρξη του πανεπιστημίου. Σε ενθαρρύνουμε θερμά να αφιερώσεις χρόνο για να το διαβάσεις.
Να είσαι περίεργος για τους ανθρώπους.
Δεν μπορείς να μπεις στα παπούτσια ενός άλλου ατόμου αν δεν τον γνωρίσεις πραγματικά. Κάνε στους ανθρώπους διευκρινιστικές ερωτήσεις, ώστε να καταλάβεις από πού προέρχονται και να κατανοήσεις τι τους κάνει να λειτουργούν.
Μπορείς πραγματικά να μάθεις κάτι για τη ζωή και την ανθρώπινη κατάσταση από κάθε άτομο που συναντάς.
Όσο περισσότερο αναπτύσσεις την ενσυναίσθηση, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι όλοι έχουν δύσκολα πράγματα στη ζωή τους με τα οποία παλεύουν και τόσο περισσότερο θα θέλεις να γίνεις μια όαση για τους άλλους ανθρώπους.
Να γίνεις κάποιος που ελαφρύνει το βάρος τους κάνοντάς τους να αισθάνονται κατανοητοί, ασφαλείς και αναζωογονημένοι ακόμη και στις πιο σύντομες αλληλεπιδράσεις.
Μεταφέροντας ζεστασιά σε άλλους
Αν λοιπόν η ζεστασιά είναι δύσκολο να πλαστογραφηθεί και πρέπει να αναπτυχθεί εκ των έσω, τι ρόλο παίζουν οι εξωτερικές συμπεριφορές;
Πρώτον, είναι δυνατόν να έχεις καλή καρδιά αλλά να είσαι απαίσιος στο να μεταφέρεις αυτή την καλοσύνη στους άλλους. Ίσως να μην έχεις καν επίγνωση του γεγονότος ότι φαντάζεις απόμακρος στους άλλους, αφού θεωρείς τον εαυτό σου καλό.
Είναι σημαντικό όχι μόνο να έχεις εσωτερική ζεστασιά, αλλά και να μπορείς να επικοινωνήσεις αυτή τη ζεστασιά στους γύρω σου.
Δεύτερον, το να φέρεσαι ζεστά προς τα έξω ενισχύει το πόσο ζεστά αισθάνεσαι εσωτερικά. Είναι ένας ενάρετος κύκλος: ενεργείς ζεστά προς τους άλλους, οπότε αισθάνεσαι ζεστά μέσα σου, πράγμα που σε κάνει να ενεργείς πιο ζεστά, και ούτω καθεξής.
Στην πραγματικότητα, το να ενεργείς ζεστά θα αναπτύξει την εσωτερική σου ζεστασιά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορέσεις ποτέ να σκεφτείς.
Μην περιμένεις μέχρι να νιώσεις σαν ένα ενσυναίσθητο άτομο πριν αρχίσεις να ενεργείς έτσι. Με το να ενεργείς, γίνεσαι. Δούλεψε ταυτόχρονα τόσο στη συμπεριφορά όσο και στη νοοτροπία σου – αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.
Αν ανησυχείς μήπως φανείς ψεύτικος με το να φέρεσαι θερμά προτού το νιώσεις μέσα σου, μην ανησυχείς. Εφόσον έχεις τουλάχιστον ένα καλό κίνητρο για τις αλληλεπιδράσεις, θα είσαι μια χαρά.
Οι παρακάτω συμπεριφορές, εκτός αν τις κάνεις αμήχανα ή υπερβολικά, είναι πολύ εύκολο να τις πετύχεις εντελώς φυσικά. Είναι μικροί τρόποι για να δείχνεις απλά τον καλύτερο εαυτό σου στους ανθρώπους. Και αν σου φανούν τραβηγμένες την πρώτη κιόλας φορά που θα τις δοκιμάσεις, μην ανησυχείς ούτε γι’ αυτό – από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις!
Μόλις ξεκινήσεις τον ενάρετο κύκλο χαρισματικής ζεστασιάς, είναι απλώς θέμα χρόνου να καταγραφεί ως απολύτως γνήσιος.
Σκέψου τον εαυτό σου ως έναν οικοδεσπότη.
Όταν έχεις κόσμο στο σπίτι σου, τι κάνεις; Ελπίζουμε να αναζητάς τρόπους για να τους κάνεις να νιώσουν άνετα στο σπίτι σου.
Φέρε την ίδια νοοτροπία σε όλες τις αλληλεπιδράσεις σου. Όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως τον οικοδεσπότη σε κάθε περίπτωση, το να βρεις τι πρέπει να κάνεις για να κάνεις τους άλλους να αισθάνονται άνετα θα έρθει πιο φυσικά.
Ξεκίνα με ένα ειλικρινές κομπλιμέντο.
Τίποτα δεν μπορεί να ενισχύσει μια καλή σχέση ή να λιώσει τον πάγο σε μια κακή σχέση όσο ένα ειλικρινές κομπλιμέντο. Δυστυχώς, έχουμε την τάση να είμαστε αρκετά τσιγκούνηδες με τα ευγενικά μας λόγια.
Βάλε περισσότερη ζεστασιά στη φωνή σου.
Η φωνή μας μεταφέρει συναισθήματα όχι μόνο μέσω των λέξεων που λέμε, αλλά και μέσω του τόνου και του ύψους που χρησιμοποιούμε.
Επικοινωνούμε το θυμό με έναν δυνατό, σκληρό τόνο και επικοινωνούμε την καλοσύνη και τη ζεστασιά με έναν πιο μαλακό, πλούσιο τόνο.
Ένας εύκολος τρόπος για να προσδώσεις ζεστασιά στη φωνή σου είναι απλώς να χαμογελάς όταν μιλάς. Άμεση ζεστασιά. Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν μιλάς με κάποιον στο τηλέφωνο. Χωρίς τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου στη διάθεσή σου, η φωνή σου είναι το μοναδικό σου εργαλείο για να επικοινωνήσεις ζεστασιά.
Καθρέφτισε τη γλώσσα του σώματός σου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αν απλά καθρεφτίζεις τη γλώσσα του σώματος και τον τρόπο ομιλίας ενός ατόμου, θα σε εμπιστευτεί και θα σε βρει πιο ελκυστικό.
Οι ψυχολόγοι εικάζουν ότι ο καθρεφτισμός δημιουργεί μεταιχμιακή αντήχηση μεταξύ δύο ατόμων, κάνοντάς τα να νιώθουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ο ένας για τον άλλον.
Το κλειδί για να αντικατοπτρίζεις τη γλώσσα του σώματος είναι να μην το κάνεις πολύ εμφανές. Μην ταυτίζεις τον συνομιλητή σου σε κάθε λεπτομέρεια, αλλά αν μιλάει σιγά, χαμήλωσε λίγο τη δική σου φωνή – αν γέρνει πίσω στην καρέκλα του, γείρε κι εσύ λίγο προς τα πίσω.
Μια άλλη τακτική για να κάνεις το καθρέφτισμα να φαίνεται λιγότερο προφανές είναι να αφήσεις να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα προτού μετακινηθείς σε θέση καθρέφτη.
Χαλάρωσε τη στάση του σώματός σου.
Ενώ η όρθια στάση δημιουργεί την αίσθηση της δύναμης και της αυτοπεποίθησης, μπορεί επίσης να σε κάνει να φαίνεσαι άκαμπτος, ψυχρός και υπερόπτης σε ορισμένες καταστάσεις.
Όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις ζεστασιά, χαλάρωσε λίγο τη στάση του σώματός σου. Αντί να ρίχνεις τους ώμους σου προς τα πίσω και να βγάζεις το στήθος σου προς τα έξω, άσε τους ώμους, την πλάτη και το στήθος σου να πάρουν μια φυσική, άνετη θέση.
Ο στόχος είναι να μοιάζεις με έναν φιλικό και προσιτό καθημερινό άνθρωπο αντί για έναν αυταρχικό βασιλιά.
Άνοιξε το σώμα σου.
Εκτός από τη χαλάρωση της στάσης του σώματός σου, η χρήση της «ανοιχτής γλώσσας του σώματος» θα σε βοηθήσει επίσης να επικοινωνήσεις ζεστασιά στους άλλους.
Αντί να σταυρώνεις τα χέρια σου κατά μήκος του σώματος, κράτα τα δίπλα σου. Αντί να σταυρώνεις τα πόδια σου, άσε τα ανοιχτά. Αντί να έχεις ένα γραφείο ή ένα βάθρο ανάμεσα σε σένα και τον άλλον, αφαίρεσε τα εμπόδια.
Κάντους τα «ευγενικά» μάτια.
Είναι ένα βλέμμα που κάποιοι άνθρωποι δίνουν και κάνει τους άλλους να αισθάνονται ζεστοί, αποδεκτοί και κατανοητοί.
Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής σου, και τα ευγενικά μάτια έχουν τις ρίζες τους στην καλοσύνη της καρδιάς σου. Υπάρχει όμως και ένας τρόπος να ενισχύσεις την καλοσύνη των ματιών σου για να βεβαιωθείς ότι η εσωτερική σου ζεστασιά λάμπει μέσα από αυτά.
Αυτό το πετυχαίνεις μεταβαίνοντας σε μια πιο ήπια εστίαση. Αντί να αλληθωρίζεις και να κοιτάζεις ένα άτομο σαν να είσαι έτοιμος να το χτυπήσεις, χαλάρωσε το πρόσωπό σου. Αν το πρόσωπό σου αισθάνεται χαλαρό γύρω από τα μάτια σου, πιθανότατα έχεις πετύχει τα «ευγενικά μάτια».
Απλά, χαμογέλα.
Το χαμόγελο είναι ένας εύκολος τρόπος όχι μόνο να μεταφέρεις ζεστασιά στους άλλους, αλλά και να νιώσεις και εσύ ο ίδιος ζεστά, πράγμα που σε βοηθάει στη μετάδοση της ζεστασιάς. Ο χαρισματικός κύκλος!
Μελέτες δείχνουν ότι το χαμόγελο, ακόμη και όταν δεν αισθάνεσαι πραγματικά χαρούμενος, θα σε κάνει αμέσως να αισθανθείς πιο ευτυχισμένος. Είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις όπου η ψυχολογία ακολουθεί τη φυσιολογία. Έτσι, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μπει σε μια νοοτροπία ζεστασιάς, απλά χαμογέλα.
Εκτός από το ότι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, το χαμόγελό σου σε κάνει πιο ελκυστικό και προσιτό στους άλλους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν περισσότερο αξιολογούνται ως πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν χαμογελούν. Οι ψυχολόγοι και οι ανθρωπολόγοι εικάζουν επίσης ότι το χαμόγελο είναι ένας τρόπος για να σηματοδοτήσουμε στους άλλους ότι έχουμε καλές προθέσεις.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το χαμόγελο μπορεί να σε βοηθήσει να ακούγεσαι πιο ζεστός. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα μπορούν να διακρίνουν ποιος χαμογελάει ενώ μιλάει απλά ακούγοντας τον ήχο της φωνής του.
Πρόβλεψε ανάγκες.
Το να δίνεις σε κάποιον κάτι που μπορεί να χρειαστεί χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσει, δείχνει ότι τον σκέφτεσαι. «Έφτιαξα αυτό το γράφημα για σένα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για την αυριανή σας παρουσίαση». «Ήξερα ότι θα είσαι ξύπνιος όλη τη νύχτα για διάβασμα, γι’ αυτό σου έφερα αυτές βιταμίνες». «Κάνει κρύο εδώ έξω, θα ήθελες να φορέσεις το μπουφάν μου;»
Πρόσφερε κάτι ζεστό.
Τα ζεστά ποτά προκαλούν στους ανθρώπους ζεστά συναισθήματα – σοβαρά! Εκμεταλλεύσου αυτή την ψυχολογική ιδιορρυθμία προσφέροντας στους ανθρώπους καφέ ή μια κούπα ζεστή σοκολάτα για να δημιουργήσεις ζεστασιά προς τα εσένα.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι καφετέριες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τα πρώτα ραντεβού και τις επαγγελματικές συναντήσεις.
Δώσε μια καλή χειραψία.
Το άγγιγμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε ζεστασιά σε ένα άλλο άτομο.
Θέλεις όμως να σέβεσαι τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων και να μην τους αγγίζεις πολύ από την αρχή (οι κανόνες είναι λίγο διαφορετικοί όταν προσπαθείτε να φλερτάρεις, αλλά αυτό είναι ένα άλλο άρθρο από μόνο του).
Αυτό σου δίνει πραγματικά μόνο τη χειραψία ως ευκαιρία να κάνετε επαφή δέρμα με δέρμα. Οπότε φρόντισε να είναι καλή!
Για να δώσεις στη χειραψία σου μια έξτρα ώθηση ζεστασιάς, άπλωσε το δείκτη σου στο εσωτερικό του καρπού του ατόμου καθώς σφίγγετε τα χέρια. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας πιστεύουν ότι αγγίζοντας το σημείο του σφυγμού κάποιου καθώς σφίγγετε το χέρι, εκείνος θα νιώσει πιο συνδεδεμένος μαζί σας.
Δώσε στους ανθρώπους την ευκαιρία να σε ενημερώσουν για την προσπάθεια που κατέβαλαν για κάτι.
Όλοι έχουν μέσα τους έναν μίνι μάρτυρα. Θέλουμε οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν τον κόπο που κάναμε για να κάνουμε κάτι, αλλά δεν είναι ευγενικό να το περιγράφουμε λεπτομερώς. Άσε λοιπόν κάποιον να σου το πει κάνοντας ερωτήσεις που τον αφήνουν να μιλήσει γι’ αυτό.
Για παράδειγμα, αν κάποιος ήρθε αεροπορικώς για να σε δει, ρώτησε πράγματα όπως: «Ξύπνησες πολύ νωρίς για να προλάβεις την πτήση; Είχε αναταράξεις; Είχε καθυστέρηση;»
Κάνε τους να νιώσουν άνετα.
Οι άνθρωποι είναι αιώνια ευγνώμονες για το άτομο που τους σώζει από το να στέκονται αμήχανα μόνοι τους.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξετε ζεστασιά είναι να συστήσεις τους ανθρώπους σε όσους είστε μαζί και να τους προσκαλέσετε στη συζήτηση.
Επίσης, να είσαι σε θέση να σηκώσεις το βάρος μιας συζήτησης σε κάθε περίσταση και να γίνεις κυρίαρχος της ψιλοκουβέντας. Οι άνθρωποι λατρεύουν να έχουν κάποιον σε μια συγκέντρωση που ξέρουν ότι θα συνεχίσει τη συζήτηση.
Θυμήσου ημερομηνίες, επετείους και λεπτομέρειες.
Είναι εκπληκτικό πόσο πολύ θα βοηθήσει τους ανθρώπους το να θυμάσε απλώς τα γενέθλια κάποιου. Και δεν εννοούμε απλά να προσθέσεις μία ευχή στον τοίχο κάποιου στο Facebook.
Στείλε μια κάρτα ή ακόμα και ένα email. Εκμεταλλεύσου το ως ευκαιρία όχι μόνο να τους ευχηθείς χρόνια πολλά, αλλά και να τους πεις ένα γεια και να τους ρωτήσεις πώς είναι. Το ίδιο και για άλλες επετείους και ορόσημα.
Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να μεταδώσεις ζεστασιά είναι να θυμάσαι τις λεπτομέρειες – ξεκινώντας από το όνομα ενός ατόμου (και τα ονόματα των παιδιών του επίσης).
Δώσε στοχαστικά δώρα.
Όχι, οι δωροκάρτες δεν μετράνε. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα πράγματα – απλά πράγματα που δείχνουν ότι τους δίνεις σημασία.
Όταν οι άνθρωποι αναφέρουν πράγματα που τους αρέσουν ή τους ενδιαφέρουν, αρχειοθέτησε αυτές τις ιδέες στο μυαλό σου (ή στο Notion).
Θα ενθουσιαστούν έξι μήνες αργότερα όταν θα τους πεις: «Ξέρω ότι ανέφερες πριν από λίγο καιρό ότι συλλέγεις παλιά ανδρικά περιοδικά. Είδα ένα κουτί γεμάτο από αυτά όταν ήμουν σε μια πώληση γκαράζ και το πήρα για σένα».
Φρόντισε τα πράγματα.
Αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα και μπορείς να το τακτοποιήσεις γι’ αυτόν, κάνε το. Αν έχουν μια ερώτηση, αλλά δεν ξέρεις την απάντηση, πες: «Δεν ξέρω, αλλά θα τη βρω». Αν έχουν ένα πρόβλημα στο οποίο μπορείς να βοηθήσεις εσύ ο ίδιος, δώσε ένα χεράκι.
Να θυμάσαι, το να μεταδίδεις ζεστασιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις εύκολος στόχος. Αλλά αν έχεις και το χρόνο και την τεχνογνωσία για να φροντίσεις κάτι για έναν φίλο, κάνε ό,τι μπορείς για να του βγάλεις τουλάχιστον ένα πράγμα από το μυαλό.
Ζήτα βοήθεια.
Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν είναι μόνο το να βοηθάς τους άλλους που χτίζει τη ζεστασιά, αλλά το να βοηθηθείς και εσύ.
Όταν ο Φραγκλίνος ήταν πολιτειακός νομοθέτης στην Πενσυλβάνια, υπήρχε ένας αντίπαλος νομοθέτης που είχε κακολογήσει τον Φραγκλίνο σε μια ομιλία του. Ο Φραγκλίνος κατάλαβε ότι αν ήθελε να πετύχει κάτι κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα έπρεπε να συνεργαστεί με αυτόν τον τύπο. Για να κερδίσει την εύνοια αυτού του γκρινιάρη κυρίου, ο Φράνκλιν έκανε κάτι πραγματικά αντι-διαισθητικό – ζήτησε από τον αντίπαλό του μια χάρη.
Συμπέρασμα της σειράς για το πώς να αναπτύξεις χαρισματικότητα
Ελπίζουμε να σου άρεσε αυτή η σειρά για το πώς να αναπτύξεις τη χαρισματικότητά σου. Το χάρισμα δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι –είναι κάτι για το οποίο δουλεύεις για να το καλλιεργήσεις– και ελπίζουμε ότι σου δώσαμε τα εργαλεία για να το κάνεις.
Θα χρειαστεί να εξασκήσεις τις συνιστώμενες συμπεριφορές μέχρι να γίνουν φυσικές. Καθώς το κάνεις αυτό, θα μάθεις πώς να εξισορροπείς και να αναμειγνύεις τα τρία στοιχεία για να παράγετε το μεγαλύτερο δυνατό μαγνητικό αποτέλεσμα.
Η χαρισματικότητα είναι ένα ουδέτερο χαρακτηριστικό – μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό είτε για κακό.
Χρησιμοποίησε το δικό σου τόσο για ευχαρίστηση –για να τραβάς τους ανθρώπους κοντά σου όταν μπαίνεις σε ένα πάρτι και για να κάνεις φίλους– όσο και για αξιόλογες προσπάθειες, όπως το να κάνεις τους ανθρώπους να συμφωνήσουν σε κάτι.
Τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η χαρισματικότητα μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι κλειστές.